Al 5 jaar geen controle op energiezuinigheid publieke gebouwen

 Leestijd: 3 minuten

0

Publieke gebouwen zijn verplicht om een energieprestatiecertificaat te hebben, maar controles daarop ontbreken. De laatste info dateert van 2015. Toen bleek de Vlaamse Overheid zelf de slechtste leerling van de klas. Het Vlaams Energieagentschap controleert wel privé-woningen ...

In het kort

Publieke gebouwen zijn verplicht om een energieprestatiecertificaat te hebben, maar controles daarop ontbreken. De laatste info dateert van 2015. Toen bleek de Vlaamse Overheid zelf de slechtste leerling van de klas. Het Vlaams Energieagentschap (VEA) controleert wel privé-woningen op de aanwezigheid van het EPC.

Al vijf jaar schrijft het VEA, in haar jaarlijkse handhavingsrapport, over een tekort aan personeel om al die controles te kunnen uitvoeren. Op jaarbasis controleert gemiddeld één voltijdse medewerker de aanwezigheidsplicht van de EPC’s.

“De overheid heeft een voorbeeldfunctie”, zegt Benjamin Clarysse, woordvoerder Energie van Bond Beter Leefmilieu. “Nu kan het goed zijn dat de Vlaamse Overheid belastinggeld versmost door energieslurpende gebouwen, zonder dat we het weten.”

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid