Corona tast gemeenteraden aan: digitaal maar niet altijd openbaar

 Leestijd: 13 minuten

3

De coronacrisis dwong lokale besturen om hun maandelijkse gemeenteraadszittingen in sneltempo te digitaliseren. Dat lukte bijna overal in Vlaanderen vrij snel. Al hebben de digitale vergaderingen ook hun beperkingen. Vaak wordt pers en publiek buitengehouden en ...

In het kort

De coronacrisis dwong lokale besturen om hun maandelijkse gemeenteraadszittingen in sneltempo te digitaliseren. Dat lukte bijna overal in Vlaanderen vrij snel. Maar de digitale vergaderingen hebben ook hun beperkingen. Vaak wordt pers en publiek buitengehouden en in sommige gevallen werden de rechten van raadsleden ingeperkt. Maar ook diepgang en couleur locale gaan verloren, zo blijkt uit een grootschalige bevraging van Apache bij de Vlaamse steden en gemeenten.

Om de impact van de coronamaatregelen op de lokale besluitvorming te kennen, klopte Apache afgelopen week met een online-enquête aan bij de 300 algemeen directeurs van de Vlaamse steden en gemeenten. Ruim één op vijf antwoordde op dertien vragen die zowel voor de maanden maart, april en mei gesteld werden.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid