Frankrijk waarschuwde België niet voor ecologische ramp Schelde

 Leestijd: 2 minuten

0

Frankrijk heeft België niet gewaarschuwd na de dijkbreuk in de Franse suikerraffinaderij, waardoor de Schelde vervuild raakte met suikerbietenpulp. Het Waarschuwings- en Alarmsysteem Schelde (WASS) werd niet in gang gezet door de Fransen, met een ongeziene ...

In het kort

Frankrijk heeft België niet gewaarschuwd na de dijkbreuk in de Franse suikerraffinaderij, waardoor de Schelde vervuild raakte met suikerbietenpulp. Het Waarschuwings- en Alarmsysteem Schelde (WASS) werd niet in gang gezet door de Fransen, met een ongeziene ecologische ramp tot gevolg.

“Frankrijk had ons kunnen verwittigen, maar heeft dat niet gedaan,” zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij. Hoe dat komt weet Smet niet op dit moment. “Was het een verkeerde inschatting, een menselijke fout? Ik zou alvast er niet van uitgaan dat het moedwillig gebeurde”, zegt Smet.

Tien dagen na de dijkbreuk, bereikte de vervuiling de grens. “Op 21 april stuurde Wallonië via het WASS een alarm naar Vlaanderen, Brussel en Nederland, door het gemeten zuurstoftekort in het water. Op 21 april trok Vlaanderen aan de alarmbel,” zegt Smet.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid