Duizenden kunstenaars en kunstwerkers zien zwarte sneeuw

 Leestijd: 4 minuten

1

De annulering van voorstellingen, concerten en festivals dreigt een heel zure appel te worden voor duizenden kunstenaars en kunstwerkers. In de cultuursector is het de gewoonte om te werken met kort lopende arbeidsovereenkomsten. Vaak worden voor projecten ...

In het kort

De annulering van voorstellingen, concerten en festivals dreigt een heel zure appel te worden voor duizenden kunstenaars en kunstwerkers. Precieze cijfers zijn er niet, maar volgens schattingen van de belangengroep voor kunstenaars State of The Arts (SOTA) zouden zo’n 4.000 kunstenaars en kunstwerkers geen uitzicht hebben op een vervangingsinkomen.

In de cultuursector is het de gewoonte om te werken met kort lopende arbeidsovereenkomsten. Vaak worden voor projecten afspraken op voorhand gemaakt, die pas op het laatste moment ondertekend worden. Zonder ondertekend contract kunnen deze kunstwerkers voorlopig niet op steunmaatregelen rekenen.

Het cijfer van werknemers die de gevolgen het zwaarst zullen voelen is wellicht groter, omdat ook sectoren als de horeca projectmatig werkgever zijn bij evenementen, festivals en concerten. Federaal minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) is bereid om te luisteren naar de vragen uit de artistieke sector.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid