Corona in vluchtelingenkampen, Roche plooit, en bedreigde privacy *

cdc-miQssrNdqEQ-unsplash
Microscopisch beeld van het coronavirus (Foto: Centers for Disease Control and Prevention (Unsplash))

Roche speelt het hard

Ook in Nederland woedt de discussie over het al dan niet massaal testen van mensen op het coronavirus. Voorlopig is er van 'massaal' geen sprake, en dat heeft voor een groot deel te maken met het beleid van de Zwitserse farmagigant Roche, schrijft Follow The Money. De meerderheid van de Nederlandse laboratoria die kunnen testen, zijn namelijk afhankelijk van Roche. Wie machines van de farmareus gebruikt, mag dat in principe enkel doen met de materialen van Roche. Daar zit het probleem: materialen waar nu een tekort aan is, mogen laboratoria niet zelf produceren, terwijl ze het in principe wel zouden kunnen.

Na de onthulling van Follow The Money verhoogde de politieke druk op het bedrijf. Uiteindelijk zwichtte de farmagigant voor die druk, en besliste het om zijn geheim recept toch delen.

cdc-wIP4uP_-xQE-unsplash
Laborant doet onderzoek naar het virus (Foto: Centers for Disease Control and Prevention (Unsplash))

Hulporganisaties vrezen ergste in Griekse vluchtelingenkampen

In het uit zijn voegen barstende vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Lesbos waren op donderdag 26 maart al 3 besmettingen met het coronavirus bekend. Enkele Europarlementsleden drongen deze week bij de Commissie aan om de vluchtelingenkampen in Griekenland preventief te evacueren, voor de pandemie ook daar ongenadig toeslaat. Tot dan houden hulporganisaties hun hart vast, schrijft MO*. Enkel op Lesbos verblijven al 20.000 mensen, in totaal zitten ongeveer 42.000 mensen in Griekse kampen.

Hulporganisaties voorspellen niets minder dan een medische ramp als de EU niks onderneemt.

TBC-patiënten kwetsbaar voor corona

Wereldwijd raken jaarlijks tien miljoen mensen besmet met tuberculose. In 2018 stierven anderhalf miljoen patiënten aan de (behandelbare) infectieziekte. Tuberculosepatiënten zijn, net als andere mensen met ademhalingsproblemen, extra kwetsbaar voor het coronavirus. OjoPublico, een Peruaans online onderzoeksmagazine, stuurde een documentaire-fotograaf naar (families van) patiënten in een volkswijk in Lima.

De indringende portretten tonen gezinnen in extreme armoede, gevangen in hun eigen woning, strijdend tegen een nieuwe vijand.

Corona zet ook onze privacy op het spel

Zonder app die bevestigt dat je gezond bent, kom je in China ondertussen nergens meer. In Israël heeft een besmette patiënt geen geheimen meer voor de inlichtingendienst. In het Verenigd Koninkrijk vaardigde de regering van de intussen zelf besmette premier Boris Johnson een noodwet af die de politie ongeziene macht geeft. Het Parool waarschuwt dat ook de in Europa en Nederland verregaande maatregelen in de strijd tegen het coronavirus grondrechten als privacy in het gedrang brengen. Zo vraagt de Europese Commissie bijvoorbeeld toegang tot alle data van alle telecomoperatoren.

Tijdens de crisis lijkt nood wet te breken. Maar wat na de crisis? Moeten we binnen enkele maanden vaststellen dat we ongemerkt in een surveillance-staat zijn beland zoals George Orwell die ooit zo treffend beschreef?

privacy big data
Big data is watching you (Foto: Unsplash)

Risico's Britse gezondheidszorg bij pandemie al in 2014 bekend

De National Health Service (NHS) is al sinds de invoering in 1948 één van de meest cruciale én gekoesterde publieke diensten in Groot-Brittannië. In 2012 voerde de Conservatieve regering van David Cameron een verregaande hervormingen en besparingen door, die verder borduurden op eerdere reorganisaties ten tijde van de 'New Labour'-regeringen van Tony Blair en Gordon Brown. Net als eerdere hervormingen kwam ook die van 2012 neer op het invoeren van marktwerking binnen de gezondheidszorg. Het socialistische blad Tribune brengt in herinnering dat experten al in 2014 waarschuwden dat deze hervormingen kwalijke gevolgen hadden voor de mate waarin de NHS een pandemie zou aankunnen.

De zeer nauwe focus op efficiëntie van het systeem had onder meer tot gevolg dat de 'reservecapaciteit' van ziekenhuizen als verspilling werd gezien, en er dus in gesnoeid diende te worden. Dat brengt de NHS en de Britten die er nu, in volle crisis, afhankelijk van zijn, danig in de problemen.

Extra leesvoer

Was the United States ever prepared for a pandemic? (The New Republic)

Redden we werknemers of bedrijven? (De Groene Amsterdammer)

The State, Public Responses, and the Day After the Pandemic (Transnational Institute)

How our cities can reopen after the COVID-19 pandemic (Brookings)

Climate and coronavirus: the science is not the same (The New Statesman)

Europe's Aversion to Hiring-and-Firing Suddenly Seems Smart Idea (Bloomberg)

In 1348 (London Review of Books)

COVID-19 and economic lessons from previous pandemics (LSE blog)

Workers Are More Valuable Than CEOs (Jacobin)

Every cent lost to tax havens could be used to strengthen our health and social systems (openDemocracy)

Coronavirus: NHS uses tech giants to plan crisis response (BBC)

Why Silicon Valley Loves Coronavirus (Tribune)

It might take a while before history starts again (Damage)

cdc-miQssrNdqEQ-unsplash
Microscopisch beeld van het coronavirus (Foto: Centers for Disease Control and Prevention (Unsplash))
LEES OOK
Jan Walraven / 13-03-2021

Algoritmische campagne, Israëlische Big Brother, en Nederlandse grondadel

De verkiezingsimpact van Big Tech, de ogen van de Israëlische veiligheidsdiensten en de tanende grondadel in Nederland. Dit en meer in de Keuze van Apache.
sociale media twitter Facebook
Jan Walraven / 18-04-2020

Meer lezen over de coronacrisis #3

Een extra ‘keuze van Apache’ rond het thema dat momenteel ons leven beheerst: de coronacrisis. Met een focus op de toekomst: hoe maken we die #BeterNaCorona?
visuals-d9UaoD4Rq7w-unsplash
Jan Walraven / 21-12-2019

Europese migratiemiljarden, Amerikaanse persoonsgegevens, en Oekraïense oerbossen

Waarom kan niemand precies zeggen hoe Europa zijn migratiemiljarden besteedt? Waarom moeten Oekraïense oerbossen wijken voor een skigebied? Antwoorden in de keuze van Apache.
smartphone verslaving verslaafd jeanne menjoulet