Meer lezen over de coronacrisis

21 maart 2020 Jan Walraven
visuals-d9UaoD4Rq7w-unsplash
Mondmasker (Foto: visuals (Unsplash))

De terugkeer van Leviathan 

Het coronavirus is het begin van een historische, radicale transformatie die vastgeroeste aannames en ideeën aan diggelen slaat, voorspelt Pankaj Mishra bij Bloomberg. De belangrijkste strekkingen van dat nieuwe politieke en economische tijdperk zullen duidelijk worden in de komende maanden en jaren, maar volgens Mishra hebben we vandaag al zicht op de meest fundamentele verschuiving die er zit aan te komen: de terugkeer van de staat. In de strijd tegen het virus gaat de staat overal ter wereld voorop. Op plaatsen waar die staat de laatste jaren uitgekleed werd - zoals de VS - wordt pijnlijk duidelijk dat de keizer geen kleren draagt.

In Groot-Brittannië, dat andere neoliberale walhalla, beseft de Conservatieve partij hoe hard ze de ‘public services’ die ze zelf ontmantelde nodig hebben in tijden van crisis. In deze terugkeer van de staat schuilen echter ook serieuze gevaren. Dat bewijst de almachtige Chinese staat terdege.

Oostenrijks ski-oord hotspot voor coronabesmettingen 

Het Oostenrijkse ski-oord Ischgl wordt wel eens het ‘Ibiza van de Alpen’ genoemd. Behalve deze reputatie van populair ski-oord krijgt het dorp er na deze coronacrisis misschien nog een bijnaam bij. In het ski-oord raakten immers heel wat Europeanen besmet met het coronavirus, om het vervolgens terug mee te nemen naar hun thuisland, schrijft Politico. Dinsdag claimde Noorwegen zelfs dat 40% van de 1.400 geregistreerde besmettingen hun oorsprong hebben in Ischgl. IJsland waarschuwde Oostenrijk al op 1 maart dat 14 teruggekeerde passagiers die besmet waren in het dorp waren geweest. Het duurde nog tot 13 maart alvorens de Oostenrijkse overheid het dorp en de omringde vallei in quarantaine plaatste.

De Oostenrijkse krant Der Standard schreef dat “hebzucht” - en de belangen van de toeristische sector - de overhand kregen op gezondheid.

alexander-sinn-z0Hg5hgjTuA-unsplash
Skilift in het Oostenrijkse Ischgl (Foto: Alexander Sinn (Unsplash))

Taiwan doet het op zijn manier

Taiwan, de onafhankelijke eilandstaat, ligt vlakbij China, en kent een veel drukker personenverkeer met de Volksrepubliek, maar is bijlange niet zo erg getroffen door het coronavirus als bijvoorbeeld Italië. Hoe kan dat, vraagt MO* Magazine zich af. Taiwan, dat door Chinese tegenstand door heel veel landen niet erkend wordt, en geen lid is van VN of WHO, heeft geleerd uit ervaringen met eerdere epidemieën als SARS. Nog voor China de crisis echt onder ogen wou zien, begon Taiwan mensen die uit Wuhan kwamen al uitgebreid te testen.

Om het virus op te sporen, en ‘verdachten’ uitvoerig te testen vraagt de overheid wel nogal wat transparantie van de bevolking. Het zorgt er wel voor dat van een lockdown op z’n Chinees helemaal geen sprake hoeft te zijn, en het sociale en economische leven grotendeels verder kan gaan.

Corona is geen buitenstaander

Dit virus is geen externe vijand. Deze crisis komt niet uit de lucht gevallen. Het is deze ongemakkelijke boodschap die we volgens De Groene Amsterdammer onder ogen moeten zien. De tentakels van onze mondiale economie reiken steeds dieper in onze natuurlijke omgeving, waar ze monsters als dit coronavirus wakker schudden. Om ze vervolgens ook zelf verder te verspreiden. Dat dit virus in no-time de wereld kon rondreizen toont op brutale wijze hoe verbonden onze geglobaliseerde economie is. Deze maatschappelijke tragedie kan echter een keerpunt worden.

Dit is het moment om fundamenteel na te denken over onze impact op, en verhouding tot natuur en milieu. Tegelijk legt het huidige antwoord op deze crisis bloot welk belang ‘arbeid’ heeft, en noopt dit ons tot nadenken over hoe we die anders kunnen organiseren.

birds-eye-view-photo-of-freight-containers-2226458
Containerterminal in Indonesië (Foto: Tom Fisk (Pexels))

De corona-coup van Netanyahu en co

Israëlisch premier Benjamin Netanyahu wordt verdacht van corruptie, en stelt nu zelf zijn proces uit. Hij kondigde immers de noodtoestand af in Israël, inclusief een sluiting van de rechtbanken. Tegelijk kondigde hij de massale verzameling en monitoring van persoonlijke digitale data aan van alle Israëlische burgers door de veiligheidsdienst Shin Bet. Een aanval op grondrechten, en een gevaarlijk experiment, schrijft het Israëlische magazine +972. Bovendien schorste Netanyahu’s partijgenoot Yuli Edelstein ook de Knesset tot nader order.

Netanyahu wordt tijdens deze crisis dus niet meer op de vingers gekeken door het Israëlische parlement. Overleeft de Israëlische democratie de coronacrisis?

Extra leesvoer

From Environmental Crisis to Pandemic, Waging a War with Nature (Guernica)

Covid-19: landroof en agro-business aan de basis van epidemieën (Lava)

No One Is Well (Jewish Current)

The Coronavirus Could Reshape Global Order (Foreign Affairs)

Coronavirus Will Change the World Permanently. Here’s How (Politico)

Is the Coronavirus Crash Worse Than the 2008 Financial Crisis? (Foreign Policy)

The Trump Presidency Is Over (The Atlantic)

Chinese censorship of coronavirus keywords (CPJ)

Senator Dumped Up to $1.7 Million of Stock After Reassuring Public About Coronavirus Preparedness (ProPublica)

'A Bergame, une génération entière est mise à genoux' (Mediapart)

The Coronavirus Crisis Is Political (Jacobin)

After Covid-19, the Climate (LRB Blog)

As humans go home, Facebook and YouTube face a coronavirus crisis (Wired) 

How Governments Respond to Pandemics Like the Coronavirus  (The New Yorker) 

Will coronavirus torpedo the Green Deal? (EU Observer) 

LEES OOK