Justitie talmt met digitale database voor vonnissen en arresten


Het grote publiek moet over minder dan zes maanden inzage krijgen in de integrale tekst van alle rechterlijke beslissingen. Jaarlijks zo’n miljoen stuks. Geanonimiseerd welteverstaan. Aan de vooravond staat Justitie nog nergens met de elektronische databank ...

In het kort

Het grote publiek moet over minder dan zes maanden inzage krijgen in de integrale tekst van alle rechterlijke beslissingen. Jaarlijks zo’n miljoen stuks. Geanonimiseerd welteverstaan. Aan de vooravond staat Justitie nog nergens met de elektronische databank met vonnissen en arresten van alle rechtbanken. Ondertussen kijkt Europa over de Belgische schouder mee.

“We hadden al in 2017 een volledig elektronisch gerechtelijk dossier kunnen hebben. Maar dat werd gesaboteerd door Justitie zelf”, zegt Bruno Luyten, ere-eerste voorzitter van het hof van beroep in Antwerpen.

Jaarlijks een miljoen vonnissen en arresten digitaliseren, anonimiseren en in eenzelfde formaat publiceren; met minder dan zes maanden voor de boeg begint de tijd te dringen. In de praktijk regeert de stilstand. “Er is nog geen concreet plan van aanpak bepaald. De betrokken partijen hebben zelfs nog niet rond de tafel gezeten”, zegt Paul De Ridder, managing director van Wolters Kluwer België.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden. Log in of registreer om dit artikel af te drukken.


Over dit artikel

BronApache [https://www.apache.be]
TitelJustitie talmt met digitale database voor vonnissen en arresten
Auteur(s)Paul Gebruers
Permalinkhttps://www.apache.be/?p=115714
Gepubliceerd 09 maart 2020 @ 07:31. Met update op 22 september 2020 @ 14:14
Opgevraagd22 oktober 2020 @ 22:53
Klik hier om te printen