‘Je kunt niet al die PFAS-vervuiling in het milieu dumpen en dan achterover leunen’


Advocaat Rob Bilott strijdt al ruim twintig jaar tegen DuPont, de chemiereus die de boerderij van zijn cliënt Wilbur Tennant moedwillig vergiftigde met PFOA. De rechtszaak die hij aanspande, legde het grootste milieuschandaal van de Verenigde ...

In het kort

Niet iedere Hollywoodfilm schopt het tot een discussie in het Europees Parlement. ‘Dark Waters’ is dat wel gelukt. In aanwezigheid van regisseur Todd Haynes en producent/acteur Mark Ruffalo diept een volle zaal aanwezigen het onderwerp uit waar advocaat Rob Bilott (54) zijn levenswerk van heeft gemaakt: hoe chemiereus DuPont rücksichtslos water vergiftigde met de stof PFOA.

Bilott strijdt al ruim twintig jaar tegen de chemiereus die de boerderij van zijn cliënt Wilbur Tennant moedwillig vergiftigde met het kankerverwekkende PFOA. De rechtszaak die hij aanspande, legde het grootste milieuschandaal van de Verenigde Staten bloot. Dat schandaal staat centraal in ‘Dark Waters’.

Bilott kwam er namelijk achter dat het kankerverwekkende PFOA niet enkel in het water rond de boerderij zat, maar ook in het drinkwater van de gemeente Parkersburg in West-Virginia. Sterker nog: de stof zat in tal van huishoudelijke producten overal in het land en zelfs ter wereld: van teflonpannen met een anti-aanbaklaag tot tapijten en vet-afstotende voedselverpakkingen. “Mensen werden bewust vergiftigd”, zegt Bilott daar achteraf over.

 

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden. Log in of registreer om dit artikel af te drukken.


Over dit artikel

BronApache [https://www.apache.be]
Titel‘Je kunt niet al die PFAS-vervuiling in het milieu dumpen en dan achterover leunen’
Auteur(s)Follow the Money
Permalinkhttps://www.apache.be/?p=114140
Gepubliceerd 14 februari 2020 @ 08:29
Opgevraagd15 mei 2021 @ 03:13
Klik hier om te printen