Lokale besturen balanceren op slappe budgettaire koord

 Leestijd: 6 minuten

1

Een meerderheid van de lokale besturen in Vlaanderen voert minder dan de helft van de gebudgetteerde investeringen uit. In het verkiezingsjaar 2018 bedroeg de gemiddelde realisatiegraad van de geplande investeringen amper 46 procent. De burger draait ...

In het kort

Een meerderheid van de lokale besturen in Vlaanderen voert minder dan de helft van de gebudgetteerde investeringen uit. In het verkiezingsjaar 2018 bedroeg de gemiddelde realisatiegraad van de geplande investeringen amper 46 procent. De burger draait op voor onrealistische begrotingen door belastingverhogingen.

De ongebreidelde investeringsdrang blijft overeind in de nieuwe meerjarenplannen 2020-2025. De gemeentebesturen plannen voor 13,5 miljard euro aan nieuwe projecten, een toename met ruim 2 miljard. Nooit eerder lag dat investeringsvolume zo hoog.

De aangekondigde sterke groei van de lokale investeringsbudgetten is volgens Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) een opsteker voor de Vlaamse economie. “Lokale investeringen zijn vooral een positieve injectie voor kmo’s en zelfstandige ondernemers. De burger zal het resultaat duidelijk merken: betere fietspaden, de bouw van sporthallen, de aanleg van parken en vergroening van het wagenpark.”

 

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid