Dries Van Langenhove spreker op racistisch congres in VS

 Leestijd: 4 minuten5

Dries Van Langenhove, de ‘eindbaas’ van Schild & Vrienden die in mei op een Vlaams Belang-lijst tot parlementslid werd verkozen, wordt aangekondigd als één van de sprekers op een conferentie van de openlijk racistische American Renaissance. De conferentie gaat door eind mei in de Verenigde Staten. Van Langenhove is één van de (nu al) aangekondigde sprekers. “Het is niet mijn organisatie”, reageert Van Langenhove. “Ik ga spreken voor iedereen die me dat vraagt. Ook als morgen de PVDA me uitnodigt, zal ik met plezier op hun vraag ingaan.”

Het congres wordt georganiseerd door American Renaissance. Dat was aanvankelijk een tijdschrift opgericht door de New Century Foundation en de Amerikaanse publicist en activist Jared Taylor die opvattingen over raszuiverheid en vrijwillige segregatie van rassen propageert.

Taylor wordt gezien als een boegbeeld van de alt-rightbeweging en voerde mee campagne om Donald Trump verkozen te krijgen als Amerikaans president. Taylor spreekt over zichzelf niet als zijnde een racist, maar als een ‘rassenrealist’ en verdediger van blanke belangen.

Het eerste nummer van American Renaissance werd in november 1990 gepubliceerd, het laatste via de website te downloaden nummer dateert van januari 2012. American Renaissance publiceert echter verder via haar website, en richt sinds 1994 regelmatig conferenties in. Sinds 2012 gebeurt dat op een domein in Burns, in de Amerikaanse staat Tennessee in het zuidoosten van de Verenigde Staten. Het is ook daar dat de conferentie dit jaar doorgaat, van vrijdag 29 mei tot en met zondag 31 mei.

Jared Taylor, de man achter American Renaissance propageert opvattingen over raszuiverheid en vrijwillige segregatie van rassen

Volgens de Nederlandse politicoloog Cas Mudde, specialist inzake politiek extremisme en populisme, die aan de universiteit van Georgia in de Verenigde Staten doceert, is American Renaissance “openlijk racistisch”.

Citaten

Het Southern Poverty Law Center (SPLC) ondersteunt de visie van Cas Mudde met citaten uit American Rennaissance-artikels. Zo publiceerde het blad in 2002 bijvoorbeeld een artikel onder de titel Race and the Psychopathic Personality dat betoogde dat zwarten “meer psychopathisch zijn dan blanken” en lijden aan een “persoonlijkheidsstoornis” gekenmerkt door een gevoel van armoede, gebrek aan schaamte, pathologisch liegen, enzovoort.

Oprichter Jared Taylor schreef in zijn eigen blad in 2005: “Zwarten en blanken zijn anders. Wanneer zwarten volledig aan hun lot worden overgelaten, verdwijnt de Westerse beschaving – elke vorm van beschaving.”

Vermits voorspeld wordt dat in 2040 in de Verenigde Staten de blanken een minderheid zullen vormen, terwijl anderzijds geen enkele etnische groep de meerderheid zal uitmaken, wordt het voor Taylor en zijn aanhangers een probleem om nog een thuisland te vinden met een uitsluitend blanke bevolking.

Een andere alt-right-activist, Richard Spencer, pleitte dan maar voor een “vreedzame etnische zuivering” en suggereerde dat een nieuwe staat blanke vluchtelingen uit Europa zou verwelkomen. Een soort ‘wit zionisme’ dat blanken de droom van zo’n thuisland zou bezorgen zoals het zionisme de oprichting van Israël hielp.

Een heikel punt bij de conferenties van American Renaissance is evenwel het antisemitisme. Jared Taylor houdt voor niet antisemitisch te zijn omdat joden “er wit uitzien”, maar deelnemers aan de American Renaissance-conferenties zoals de voormalige Ku Klux Klan-leider David Duke willen wel eens de microfoon vastpakken om te klagen over “een macht in de wereld die onze media domineert, onze regering beïnvloedt en die heeft geleid tot de interne vernietiging van onze wil en geest”.

Vermits nogal wat andere deelnemers aan de conferenties er ook zo over denken, is het voor Jared Taylor moeilijk manoeuvreren wil hij het aantal deelnemers aan zijn conferenties op peil houden.

Filip Dewinter

Europese sprekers op eerdere American Renaissance-conferenties waren onder andere Bruno Gollnisch in 2008, de voormalige nummer twee van het Front National (FN) met toen nog Jean-Marie Le Pen als voorzitter; Geert Wilders in 2011 en Filip Dewinter in 2016.

Dewinter had het bij die gelegenheid over “mijn goede vriend Jared”. Feit is dat Filip Dewinter en Jared Taylor elkaar ook al in Europa zagen. Zo waren ze in 2012 beiden sprekers op de bijeenkomst ‘La France en danger’ die in Parijs bijeengeroepen werd door het Bloc Identitaire.

Toen bleek dat Thierry Baudet een vijf uur lange geheime ontmoeting had gehad met Jared Taylor, liet de woorvoerder weten dat Forum voor Democratie niets met racistische en antisemitische denkbeelden te maken wil hebben

Het Bloc Identitaire is een extreemrechtse groep, ter rechterzijde van het Front National. Uit de jongerenbeweging van Bloc Identitaire is het Franse Génération Identitaire voortgekomen, waar Dries Van Langenhove op zomerkamp ging, om vervolgens Schild & Vrienden uit de grond te stampen.

Toen De Correspondent in 2017 achterhaalde dat Forum voor Democratie-boegbeeld Thierry Baudet een vijf uur lange geheime ontmoeting had met Jared Taylor, zei een woordvoerder van Forum voor Democratie dat “Baudet en de zijnen dagelijks tientallen mensen spreken, waarmee ze het soms eens, maar soms ook zeer oneens zijn. (…) In dat kader heeft FvD zich ook verdiept in de Alt-Rightbeweging”. De woordvoerder voegde eraan toe “dat Baudet racistische en antisemitische denkbeelden verre van zich werpt en er niets mee te maken wil hebben”.

Sprekers dit jaar

Voor de American Renaissance-conferentie dit jaar worden voorlopig zes sprekers aangekondigd. Naast Jared Taylor is dat vooreerst de Fransman Renaud Camus (aangekondigd als ‘Reynaud Camus’). In zijn in 2011 gepubliceerd boek Le grand remplacement (‘De grote vervanging’) stelt Camus dat de oorspronkelijke bevolking van Frankrijk en andere Europese landen in enkele generaties vervangen zal worden door een nieuw volk, met een nieuwe cultuur, met overwegend de islam als godsdienst.

De alvast aangekondigde sprekers (Screenshot website American Renaissance).

Geert Wilders, Filip Dewinter en Dries Van Langenhove omschrijven die theorie regelmatig als de “omvolking”. Camus suggereert dat de leidende personen in de Europese landen hier doelbewust naar streven.

Een derde spreker is Peter Brimelow, oprichter van de website VDARE die focust op het verzet tegen de immigratie in de Verenigde Staten en geassocieerd wordt met de white supremacy-, white nationalism- en alt-rightbeweging.

Nummer vier is Sam Dickson die elk jaar van de partij is op de American Renaissance-conferenties en aangekondigd wordt als “een advocaat van ons volk”.

Een andere spreker is Vincent James die het YouTubekanaal Red Elephants beheert. Een YouTubekanaal dat als extreem vooringenomen, met weinig geloofwaardige informatie en niet vies van nepnieuws en samenzweringstheorieën wordt omschreven.

En dan is er dus Dries Van Langenhove die zal spreken over “De Europese Lente”. Dries Van Langenhove wordt aangekondigd als “the founder and leader of Belgium’s largest political youth movement, Schild & Vrienden. This year, he was elected — as an identitarian activist — to the Belgian parliament as its youngest member.”

Dat laatste moet het wat spectaculairder maken dan het is. Dries Van Langenhove (26) is niet het jongste Belgisch parlementslid. De jongste is Vlaams Belang- en KVHV-collega van Van Langenhove, Filip Brusselmans (22).

Gevraagd naar een reactie laat Van Langenhove weten dat American Renaissance “niet mijn organisatie” is, maar dat hij gaat spreken voor iedereen die hem dat vraagt. “Ook als morgen de PVDA me uitnodigt, zal ik met plezier op hun vraag ingaan.”

Van Langenhove stelt dat Jared Taylor niet oproept tot vrijwillige rassensegregatie. Van Langenhove weet verder niet meer helemaal zeker of hij de partij heeft ingelicht, maar hij maakt zich sterk dat die er sowieso geen probleem van maakt.

Partijwoordvoerder Klaas Slootmans was niet bereikbaar voor commentaar.

Auteur: Ton Rennenberg

Ton Rennenberg publiceerde eerder op de blog van het Anti-Fascistisch Front (AFF).

Auteur: Tom Cochez

Licentiaat criminologie. Werkte van 1997 tot 2008 voor De Morgen. Hij volgde er vooral gezondheidszorg, sociale zaken en milieu en verdiepte zich in de politieke partijen Vlaams Belang en Groen. In 2008 koos hij ervoor om opnieuw op freelance basis te werken onder meer ook voor Knack en Humo. Een jaar later stond hij mee aan de wieg van De Werktitel, het latere Apache.be. Vandaag werkt hij als redacteur en coördinator.

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid

Word nu lid van Apache en geniet van deze voordelen:

  • Toegang tot alle ruim 4.000 artikels
  • Deel de artikels gratis met je vrienden
  • Toegang tot alle dossiers en het volledige archief
  • Treed in discussie met journalisten en andere lezers
  • Korting op events en andere journalistieke producten, zoals e-books