Sociale zekerheid als compagnon de route

 Leestijd: 15 minuten

4

Er zijn verschillende soorten reisgenoten. Sommigen zijn dociel en volgzaam. Anderen loodsen je veilig naar je reisbestemming en tonen de weg. Nog anderen hebben een verkeerd kompas bij en brengen je in verwarring. In de loop ...

In het kort

De sociale zekerheid is geboren in de schoot van de industrialisering. De uitbouw kwam traag op gang. Kruissnelheid werd pas bereikt na de economische depressie van de jaren 1930. En na twee Wereldoorlogen.

Nadien begeleidde de sociale zekerheid met meer succes de transformatiegolf volgend op de crisis in de jaren 1970: de postindustriële transitie, de emancipatie van de vrouw en de individualisering.

Vandaag moet de sociale zekerheid ruggensteun bieden aan een nieuwe, majeure transformatiegolf. Er is momenteel nood aan een juist kompas gezien de omvang en de diversiteit van verandering in de samenleving. Alleen met een doorbraak in de geesten is een betere sociale zekerheid mogelijk die meer is dan een katalysator van bestaande tegenstellingen.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid