De tirannie van de technologische vooruitgang

 Leestijd: 8 minuten

3

In 1969 werd niet alleen het internet geboren, maar stierf ook één van de grootste filosofen van de twintigste eeuw: Theodor W. Adorno. Samen met Walter Benjamin, Max Horkheimer, Herbert Marcuse en andere leden van de ...

In het kort

In 1969 werd niet alleen het internet geboren, maar stierf ook één van de grootste filosofen van de twintigste eeuw: Theodor W. Adorno. Samen met Walter Benjamin, Max Horkheimer, Herbert Marcuse en andere leden van de Frankfurter Schule maakte hij een splijtende analyse van de impact van technologie op kunst, cultuur en samenleving. Vandaag, precies vijftig jaar later, lijkt de volle glorie van het internet hem alleen maar meer gelijk te geven.

Nog voor er sprake was van online shoppen of sociale media, merkte de Frankfurter Schule al op hoe de technologische vooruitgang een ongezien groot deel van de westerse bevolking onbeperkt toegang gaf tot een berg aan culturele producten. De impact van radio en televisie op die massificatie van cultuur, en hoe dat alles zich verhield tot economie en politiek, waren centrale vragen die Adorno en zijn kompanen bezighielden.

Hoe zouden zij vandaag naar ons kijken, nu we allemaal constant online en voortdurend op zoek zijn naar alweer een nieuw product dat onze identiteit kan vormgeven?

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid