Antwerpse woonwagenbewoners verliezen stuk terrein 

 Leestijd: 5 minuten

1

Enkele vaste bewoners van het woonwagenterrein in Deurne verliezen hun staanplaats. Het Antwerps stadsbestuur besliste ook dat de oppervlakte per staanplaats kleiner wordt. Dit terwijl de nood aan staanplaatsen onder woonwagenbewoners in Vlaanderen hoog is. “We ...

In het kort

Een aantal vaste bewoners van het woonwagenterrein in Deurne verliest zijn staanplaats. Het Antwerps stadsbestuur besliste ook dat de oppervlakte per staanplaats kleiner wordt. Dit terwijl de nood aan staanplaatsen onder woonwagenbewoners in Vlaanderen hoog is.

Het Antwerps stadsbestuur heeft de bewoners geen alternatief aangeboden, klagen woonwagenbewoners aan. Over wanneer de gezinnen moeten vertrekken, bestaat ook veel onzekerheid. “We worden genegeerd en aan ons lot overgelaten.”

“De woonwagencultuur is in Vlaanderen erkend als cultureel immaterieel erfgoed. Maar toch leidt dit niet tot voldoende staanplaatsen”, zegt Kim Janssens van het Minderhedenforum. “Dit komt omdat gemeentebesturen niet verplicht zijn om staanplaatsen te voorzien. Ze mogen dat zelf bepalen. Gemeenten die het wel doen, moeten krijgen 100 procent subsidie voor de aankoop en de aanleg van een woonwagenterrein. Maar dit overtuigt helaas weinig besturen om de stap te zetten.”

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid