Land Invest Group en de vrienden van N-VA

 Leestijd: 7 minuten4

Verschillende politici en mensen uit de directe entourage van N-VA passeerden uitgebreid langs de kassa van projectontwikkelaar Land Invest Group. Dat gebeurde onder meer bij de aankoop van relatiegeschenken, het verstrekken van juridisch advies, het boeken van luxereizen en sponsoring.

Waarom kocht Land Invest Group via dochtermaatschappij LIPM voor duizenden euro’s relatiegeschenken in de intussen verdwenen kunstgalerie van de kabinetsmedewerker van voormalig Antwerps schepen van Ruimtelijke Ordening Rob Van de Velde (N-VA), de man die de bouwdossiers van Land Invest Group chaperonneerde?

Is het enkel toeval dat de Wilrijkse districtsburgemeester Kristof Bossuyt (N-VA) voor ruim 220.000 euro juridisch advies factureerde aan LIPM?

Waarom klopte Land Invest Group aan bij het Schotens reisbureau van burgemeester en Vlaams parlementslid Maarten De Veuster (N-VA) voor het boeken van luxueuze bedrijfsreizen?

Waarom kocht Land Invest voor duizenden euro’s relatiegeschenken in de intussen verdwenen kunstgalerie van de kabinetsmedewerker van Rob Van de Velde (N-VA), de schepen die de bouwdossiers van Land Invest Group chaperonneerde?

Groeide voetbalclub Beerschot uit tot een hotspot voor (Antwerpse) N-VA-politici, los van de sponsoring met honderden duizenden euro’s door Land Invest Group? En is het toeval dat de toenmalige sterke man van de club – advocaat Frederic Lenders – tegelijk voor meer dan 1,9 miljoen euro juridische kosten factureerde aan de projectontwikkelaar?

Waarom ‘investeerde’ Land Invest Group bovendien 400.000 euro – geld afkomstig van Luikse gepensioneerden – in de sponsoring van het chique Optima Open tennistoernooi in Knokke Le Zoute?

De opvallende gebeurtenissen rond de Antwerpse projectontwikkelaar de voorbije jaren maken dat bovenstaande vragen een antwoord verdienen. Alleen lijkt niemand bereid dat te geven.

Buiginkje

Op vrijdag 20 oktober 2017 bracht Apache in beeld hoe Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) samen met het bijna volledige toenmalige Antwerpse college afzakte naar het verjaardagsfeestje van projectontwikkelaar Erik Van der Paal in sterrenrestaurant ’t Fornuis. De beelden toonden onder meer hoe Rob Van de Velde daarbij letterlijk een buiginkje maakte voor de projectontwikkelaar.

Voormalig schepen van Stadsontwikkeling Rob Van de Velde (N-VA) maakt een buiging voor vastgoedlobbyist Erik Van der Paal aan de deur van ’t Fornuis.

Op het feestje doken nog andere opvallende Franstalige gasten op, actief in de vaak schimmige wereld tussen politiek en vastgoed. Mensen zoals Jean-Claude Fontinoy, Luc Joris, Alain Mathot en Stéphane Moreau.

Op de publicatie van de bijhorende reeks ‘De favoriete bouwpromotor van Bart De Wever’ volgde een ethische discussie over de wenselijkheid van de nauwe contacten tussen projectontwikkelaars en politici.

Na de reeks ‘De favoriete bouwpromotor van Bart De Wever’ volgde een ethische discussie over de wenselijkheid van de nauwe contacten tussen projectontwikkelaars en politici

Dat de familie van Erik Van der Paal sinds jaar en dag Vlaams-nationalistische partijen en initiatieven financiert maakte de zaak extra pikant. Maar vooral: Land Invest Group dook ook op in een aantal omstreden Antwerpse vastgoeddossiers waarbij de projectontwikkelaar miljoenencadeaus door de stad op een dienblad kreeg aangereikt.

Luikse gepensioneerden

In dossier Land Invest Gate legden Apache en Le Vif het voorbije jaar uit hoe het management van de projectontwikkelaar zichzelf jarenlang trakteerde op wel zeer riante vergoedingen, uitbundige diners – maandelijks voor 15.000 euro – en ook de onmiddellijke entourage soigneerde met opvallende leningen of rijkelijk vergoede, maar quasi onbestaande jobs. Denk aan de forse lening die Alain Mathot kreeg of de ruim 900.000 euro voor het werk dat de “favoriete architecte van Stéphane Moreau” voor Land Invest Group verrichtte.

Dat gebeurde allemaal met geld afkomstig van Luikse gepensioneerden. Het Luikse pensioenfonds Ogeo Fund van toenmalig sterke man Stéphane Moreau trad immers al die jaren op als financier en mede-aandeelhouder van Land Invest Group.

Nieuwe documenten tonen aan dat het Luikse pensioengeld nog wel meer omstreden bestemmingen kreeg. Soms ging het om zeer grote sommen, soms om veel kleinere bedragen.

Geert Versnick

‘Geert’s 60th birthday’, vermeldt de boekhouding van het jaar 2016. Het is geen toeval dat op 19 december 2016 de rekening van Land Invest Project Management (LIPM) 1.000 euro lichter werd gemaakt. Een paar dagen ervoor mocht Geert Versnick (Open VLD) 60 kaarsjes uitblazen, en de projectontwikkelaar voorzag een presentje voor zijn bestuurder.

Of beter: voor zijn ex-bestuurder. Enkele maanden eerder, op 21 juni 2016, nam Geert Versnick immers ontslag als bestuurder bij Land Invest Group. Hij deed dat nadat hij in opspraak was gekomen in de nasleep van het faillissement van Optima, waar hij een van de (rijkelijk vergoede) bestuurders was van de Optima Group.

De liefde binnen Land Invest Group voor Versnick bleek er echter allerminst door bekoeld. Volgens de boekhouding was Versnick de enige Open VLD’er die uitgebreid langs de kassa passeerde van Land Invest Group. Dat leverde naast een verjaardagspresentje ook een bestuurdersvergoeding op van 47.895,83 euro.

Kunstgalerie

Naast Versnick duiken behoorlijk wat mensen uit de entourage van de Luikse PS in de boekhouding op, maar het zijn toch vooral opvallend veel N-VA’ers uit Antwerpen en omgeving die goede zaken deden met Land Invest Group.

Op 23 mei 2017 betaalde Land Invest Project Management een bedrag van 1.770 euro met als vermelding: “N-VA 1000 km cocktailworkshop foodpairing”. Op die manier droeg Land Invest Group een flinke stuiver bij tot de steun die N-VA ophaalde voor een goed doel.

Het is de enige keer dat de afkorting “N-VA” opduikt in de boekhouding. Maar dat blijkt allerminst te willen zeggen dat partijleden of nauwe medewerkers niet langs de kassa van Land Invest Group zouden zijn gepaseerd, integendeel.

Zo blijkt LIPM voor ruim 8.500 euro relatiegeschenken te hebben aangekocht bij Contemporary Art. Er zijn twee betalingen: één van 6.050 euro en één van 2.495 euro. Contemporary Art is de bvba achter de intussen opgedoekte kunstgalerie ‘Nunc Contemporary’ in de Antwerpse Wolstraat. De vennootschap was eigendom van Dirk en Michel Vanduffel.

Dirk Vanduffel werkt sinds jaar en dag nauw samen met Rob Van de Velde. Toen Van de Velde in 2012 schepen van Ruimtelijke Ordening werd in Antwerpen nam hij Vanduffel, die niet bepaald veel ervaring inzake ruimtelijke ordening kon voorleggen, tot verbazing van velen mee als medewerker naar zijn kabinet.

Op 28 mei 2016 was het feest in de galerie van Vanduffel. De top van de Antwerpse vastgoedwereld werd uitgenodigd voor de voorstelling van de nieuwe collectie ‘Sjalami’. Dat is een multifunctioneel kledingstuk, ontworpen door Evi Van der Planken. Behalve de vrouw van Rob Van de Velde was zij ook districtsraadvoorzitter voor N-VA in Berchem.

De Sjalami werd geen groot succes. Intussen werd de naam veranderd in D’Autan. Wel opvallend: de Sjalami werd te koop aangeboden via de Nederlandse keten Skihut. Die Nederlandse kledingketen was in handen van de familie Schaling die samen met Erik Van der Paal Land Invest Group leidde. Vorig jaar meldde het Nederlandse blad Quote dat er een onderzoek naar btw-fraude liep in de Skihut.

Land Invest betaalde 16.000 euro voor de huur van de Villa Etorso in Cannes tijdens de vastgoedbeurs MIPIM. Een bijzonder statige woning met vijf kamers en een zwembad

Volgens Dirk Vanduffel scheidde hij zijn rol als kabinetsmedewerker strikt van zijn activiteiten in de galerie. “Slechts één op de vier galeries in België overleeft haar eerste drie jaar. Nunc heeft zeven jaar bestaan (vereffening BS.17.10.2018). Het was een nevenactiviteit die al lang bestond en geen verband had met mijn voormalige functie als medewerker op het kabinet Ruimtelijke Ordening.”

MIPIM

Binnen Land Invest Group werd ook flink geld uitgegeven aan reizen. Daarvoor werd meermaals aangeklopt bij Scot Reizen – Schotens Reisbureau. Dat is een reisbureau van Vlaams parlementslid en burgemeester van Schoten, Maarten De Veuster (N-VA).

Maarten De Veuster is een oude vriend van Bart De Wever. Hij was, samen met Jan Jambon, Rob Van de Velde, Bart De Wever en nog enkele andere N-VA’ers met een voorliefde voor de immowereld, ook aanwezig op een etentje, georganiseerd door supperlobbyist Koen Blijweert waar Apache eerder over berichte.

Op 9 juni 2016 betaalde LIPM een factuur van 4.280 euro aan het reisbureau van De Veuster. Ruim een jaar eerder – op 23 januari 2015 –  werd ook al eens 7.114 euro betaald aan het Schotens reisbureau. Die factuur viel toen samen met andere betalingen die LIPM in die periode deed ter voorbereiding van de fameuze MIPIM vastgoedbeurs in Cannes. Die ging door begin maart.

In dezelfde periode betaalde LIPM ook 16.000 euro voor de huur van de Villa Etorso in Cannes. Een bijzonder statige woning met vijf kamers en een zwembad.

Villa Etorso (Foto © Cannes Apartment Rentals)

Twee facturen – een van 600 euro en een van 3.000 euro aan de firma Riviera Azzurra 4U, maken ook duidelijk dat de bedrijfsleiders zich tijdens hun bezoek aan MIPIM in de chiquere limousines door Cannes lieten rijden.

Beerschot

De bedragen die Land Invest Group neertelde voor dergelijke luxereizen mogen dan al fors zijn, over veel meer geld gaat het jurdisch advies dat werd verstrekt door Kristof Bossuyt (N-VA). Hij is districtsburgemeester van Wilrijk. In de periode van mei 2014 tot september 2016 factureerde Bossuyt in totaal 221.203,13 euro aan (dochtervennootschappen van) Land Invest Group. Met uitzondering van de eerste betaling ging het om maandelijkse betalingen van telkens 6.250 euro.

Voor nog veel meer juridisch advies werd aangeklopt bij het advocatenkantoor van Frederic Lenders. In de periode dat Erik Van der Paal aan het roer stond van Land Invest Group factureerde het advocatenkantoor van Lenders in totaal 1.945.001,74 euro voor juridische diensten aan de projectontwikkelaar. Dat is gemiddeld 31.371 euro per maand.

In dezelfde periode betaalde Land Invest Group ook 275.273,79 euro sponsorgeld aan voetbalclub Beerschot-Wilrijk. Samen met Walter Daemen – die optreedt als advocaat voor Erik Van der Paal en Land Invest Group – was Frederic Lenders in 2013 de drijvende kracht achter de wedergeboorte van voetbalclub Beerschot-Wilrijk.

Op 1 februari 2018 nam Frederic Lenders, totaal onverwacht, ontslag als bestuurder bij Beerschot. Twee weken eerder verkocht Erik Van der Paal de aandelen die hij bezat in Land Invest Group via een opmerkelijke dubbelverkoop aan een andere projectontwikkelaar: Triple Living van de families Cavens en Paeleman.

In de periode dat Frederic Lenders aan het hoofd van Beerschot stond, groeide de voetbalclub uit tot een pleisterplaats voor N-VA politici

In de periode dat Lenders aan het hoofd van Beerschot stond, groeide de voetbalclub uit tot een pleisterplaats voor N-VA politici. Vooral Rob Van de Velde was een graag gezien gast. Maar ook Jan Jambon, Liesbeth Homans en andere partijleden lieten zich geregeld zien in en om het Olympisch Stadion.

Begin 2016 organiseerde Beerschot een winterstage in het Spaanse Estepona. “Nuttig voor spelers, bestuur en sponsors”, liet drijvende kracht Frederic Lenders zich na afloop in Het Nieuwsblad ontvallen.

In dezelfde periode schreef Land Invest Group ruim 26.000 euro in de boeken als “vooronderzoek” voor een immoproject in de Spaanse badplaats. Het project kwam er nooit.

Jeroen Piqueur

In 2014 haalde Beerschot, naast Land Invest Group, ook nog Optima als sponsor aan boord. “Hun financiële inbreng mag gerust substantieel genoemd worden”, liet Lenders die de onderhandelingen voerde daarover weten op de website van de club.

Optima fungeerde, tot aan haar faillissment, als verkoopsmachine van appartementen voor Land Invest Group. Met Luc Van den Bossche en de eerder genoemde Geert Versnick deelden Land Invest Group en de verschillende entiteiten van Optima twee bestuurders.

En ook Optima, van de gevallen topman Jeroen Piqueur werd nadrukkelijk gesoigneerd door Land Invest Group. In 2013 legde Land Invest Group 100.000 euro op tafel voor de sponsoring van Optima Open, het tennistoernooi in de Royal Zoute Tennis Club in Knokke.

De jaren daarna tastte Land Invest Group nog wat dieper in de geldbuidel: zowel in 2014 als in 2015 legde Land Invest Group telkens 150.000 euro op tafel voor het toernooi georganiseerd door de bank van Piqueur. Zo werd uiteindelijk in totaal 400.000 euro Luiks pensioengeld gebruikt voor de sponsoring van een tennistoernooi in Knokke Le Zoute.

Op 16 augustus 2015 was ook voetbalclub FC Sint-Martens Latem bij de gelukkigen. De Oost-Vlaamse voetbalclub van de rijkste gemeente van België speelt in de eerste provinciale afdeling en kreeg 30.000 euro sponsoring van Land Invest Group. Bestuurder bij Sint-Martens Latem was op dat moment … Jeroen Piqueur.

Afsluitend moeten we nog even terug naar Antwerpen en naar N-VA. Wanneer in Gent de heisa losbarste over de nauwe relaties tussen toenmalig burgemeester Daniël Termont (sp.a) en Jeroen Piqueur liet die laatste in een interview in De Morgen een opvallende quote optekenen.

Schijnbaar ongevraagd verwijst Piqueur naar de woontorens die Land Invest Group bouwde op het Antwerpse Eilandje, in de buurt van het MAS. Een project waarbij Optima optrad als verkoper voor Land Invest Group: “Bart De Wever heeft hier al gezeten en ik heb een cadeau van hem gekregen. Een maquette van onze torens naast het MAS. Politici zien promotoren graag, hoor.”

Frederic Lenders, Maarten De Veuster en Kristof Bossuyt gingen niet in op onze vraag om te reageren.

Auteur: Tom Cochez

Licentiaat criminologie. Werkte van 1997 tot 2008 voor De Morgen. Hij volgde er vooral gezondheidszorg, sociale zaken en milieu en verdiepte zich in de politieke partijen Vlaams Belang en Groen. In 2008 koos hij ervoor om opnieuw op freelance basis te werken onder meer ook voor Knack en Humo. Een jaar later stond hij mee aan de wieg van De Werktitel, het latere Apache.be. Vandaag werkt hij als redacteur en coördinator.

Auteur: David Leloup

Freelance journalist gespecialiseerd in berichtgeving over belastingontduiking, corruptie en economische criminaliteit. Schreef en schrijft onder meer voor Le Soir, Le Vif, Rue89 en Le Monde. David is mede-oprichter van Médor en maakte recent de documentaire ‘A Leak in Paradise’ over een Zwitserse bankier en klokkenluider.

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid

Word nu lid van Apache en geniet van deze voordelen:

  • Toegang tot alle ruim 4.000 artikels
  • Deel de artikels gratis met je vrienden
  • Toegang tot alle dossiers en het volledige archief
  • Treed in discussie met journalisten en andere lezers
  • Korting op events en andere journalistieke producten, zoals e-books