Nieuwe regels schuldindustrie gelden ook voor overheid

 Leestijd: 1 minuut

1

De nieuwe regels voor de schuldindustrie die de Kamercommissie Economie goedkeurde, zullen ook gelden voor de overheid. “Dat is echt nodig. De overheid is de grootste cowboy,” zegt Kamerlid Melissa Depraetere (sp.a).

In het kort

De nieuwe regels voor de schuldindustrie die de Kamercommissie economie goedkeurde, zullen ook gelden voor de overheid. “Dat is echt nodig. De overheid is de grootste cowboy,” zegt Kamerlid Melissa Depraetere (sp.a).

De Kamercommissie Economie wil de schuldindustrie aan banden leggen. Ze keurde daarom een gezamenlijk wetsvoorstel goed met een aantal maatregelen. Ze zou er een verlenging van de termijn komen om een factuur te betalen. De betalingstermijn wordt 30 dagen. Mensen hebben 20 dagen de tijd om hun facturen te betalen, wie dat niet doet, krijgt een eerste, kosteloze herinneringsbrief, waarna men nog tien dagen de tijd heeft om te betalen.

Er komt bovendien een plafond op de invorderingskosten. Die kosten kunnen voortaan niet hoger zijn dan 10 procent van het origineel bedrag. Het wetsvoorstel moet nu nog in de plenaire vergadering goedgekeurd worden.

Niet onbelangrijk: deze regels zullen ook gelden voor de overheid. Onderzoek van Apache uit 2017 toonde dat de overheid een belangrijke schuldeiser is.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid