Onderbelicht en onderbetaald: de stille slachtoffers van de cultuurbesparingen

 Leestijd: 7 minuten

0

Hun verhalen hoor je zelden in het debat over de Vlaamse cultuurbesparingen, maar zonder hun werk zijn theater, dans en livemuziek ondenkbaar. Van de lichtontwerper tot de tourmanager: de grootste slachtoffers van het snoeiwerk van Vlaams ...

In het kort

Aan kritiek op de besparingen op cultuur ontbrak het de voorbije weken niet. Toch zijn het in de opiniesecties van kranten en tijdschriften vooral de podiumkunstenaars zelf die je hoort.

Nochtans vallen de eerste slachtoffers wellicht in de marge van het podium. Het zijn de creatievelingen die je ietwat denigrerend het voetvolk van de cultuursector zou kunnen noemen, en die dikwijls werken tegen karige vergoedingen en met een minimale sociale bescherming.

Zonder hun werk zijn theater, dans en livemuziek ondenkbaar. Van de lichtontwerper tot de tourmanager: dit zijn de stille slachtoffers van de besparingen van minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA). “Gratis werken is voor ons geen uitzondering.”

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid