Chaos als politieke strategie

 Leestijd: 3 minuten

1

Praat Zuhal Demir over planepoolen om de aandacht af te leiden van het achterwege blijven van een Vlaams klimaatplan? Het past in elk geval in de nieuwe strategie van machthebbers. In het zog van Trump en ...

In het kort

Praat Zuhal Demir over planepoolen om de aandacht af te leiden van het achterwege blijven van een Vlaams klimaatplan? Het past in elk geval in de nieuwe strategie van machthebbers. In het zog van Trump en Johnson creëren ook Belgische politici zelf gretig chaos.

De samenleving anno 2019 wordt gekenmerkt door disruptie en volatiliteit. Volgens Geert Janssens, hoofdeconoom van de Belgische werkgeversorganisatie Etion, zijn het vaak de politieke leiders die deze problemen zelf induceren om hun eigen machtspositie te consolideren.

“Zelfgecreëerde chaos is het moderne wapentuig van populistische leiders zoals Donald Trump en Boris Johnson”, zegt Janssens. “Dat zoiets mogelijk is in een moderne democratie is het gevolg van een samenloop van wereldwijde trends. De naweeën van de financiële crisis, de klimaatopwarming en breed uitgesmeerde technologische veranderingen vormen de voedingsbodem voor een perfecte storm.”

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid