Koninklijke Schenking laat renovatie verloederd patrimonium vaak aan anderen over

 Leestijd: 7 minuten

0

Een belangrijk deel van het patrimonium van de Koninklijke Schenking is dringend aan renovatie toe of verloederd. Wanneer er gerenoveerd wordt, is dat vaak op kosten van de Regie der Gebouwen, gebruikers of lokale overheden.

In het kort

Met Immo Royal brengen Apache, Knack, De Tijd en VRT voor het vastgoed van de Koninklijke Schenking in beeld en in kaart. Uit een analyse van de jaarrekeningen van de Schenking bleek dat er steeds meer geld uitgegeven wordt aan patrimonium waar het Vorstenhuis zelf gebruik van maakt.

Zo ging vorig jaar 2,9 miljoen euro, of iets minder dan de helft van de totale onkosten, naar het Koninklijke Domein in Laken en werd 1,9 miljoen gespendeerd aan het ‘buitenverblijf’ van de vorst in Ciergnon. Personeelskosten nemen ongeveer tweederden van het totale budget in.

De Koninklijke Schenking beheert nochtans meer dan enkel het Koninklijk Domein van Laken. De schenking bezit minstens 77 panden, maar ook velden, bossen en parken, die samen een oppervlakte van 7.500 ha bestrijken.

De wanverhouding in de besteding van uitgaven, die weliswaar worden gedekt met eigen inkomsten, laat zich ook zien in de staat van een groot deel van het patrimonium dat niet door de vorst wordt gebruikt.

Dat gaat in tegen de wil van de schenker, Leopold II, en botst ook met het Koninklijk Besluit wet waarmee de Koninklijke Schenking werd opgericht. Leopold II benadrukte in zijn eerste schenking van 1900 namelijk dat de eigendommen hun oorspronkelijke schoonheid moesten behouden. Het Koninklijk Besluit vermeldt het goede onderhoud en bewaring als uitdrukkelijk doel.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid