Beke bespaart fors op steunpunt sociaal werk ondanks positieve evaluatie

 Leestijd: 5 minuten

3

Wouter Beke (CD&V) wil 27 procent besparen op de middelen van het steunpunt Mens en Samenleving (SAM vzw). Onder Beke’s voorganger Jo Vandeurzen (CD&V) werd SAM in juni nog bedankt voor de “veelheid en diversiteit van ...

In het kort

Vlaams minister voor welzijn Wouter Beke (CD&V) wil 27 procent besparen op de middelen van het Steunpunt Mens en Samenleving (SAM). De maatregel is “onverteerbaar” voor de vzw die onder meer straathoekwerk, jeugdhulp en de CAW’s ondersteunt. Onder Beke’s voorganger Jo Vandeurzen (CD&V) werd SAM in juni nog bedankt voor “de veelheid en diversiteit van de geleverde en geplande prestaties.”

SAM vzw is een expertisecentrum voor het sociocultureel werk. De vzw ontstond na een gedwongen fusie van verschillende bestaande organisaties. “Toen de Vlaamse regering in een decreet in 2017 een fusie oplegde aan de toen 5 bestaande steunpunten wisten we al dat dat geen gemakkelijke operatie zou worden”, vertelt Chris Truyens, inhoudelijk directeur bij SAM. “Toen de fusie werd opgestart, beloofde de Vlaamse regering expliciet dat dit geen besparingsoperatie zou worden.”

Beke laat via zijn woordvoerder wel weten “zo veel als mogelijk de organisaties en basiswerkers die direct contact hebben met kwetsbare groepen te sparen.” Daarom kiest hij er blijkbaar voor om elders te besparen, want in het andere geval “hadden we misschien veel expertise, maar geen werkers meer om er mee aan de slag te gaan.”

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid