Extreemrechtse klimaatontkenners, onderdrukte Oeigoeren, en Russische inmenging

 Leestijd: 1 minuut3

Klimaatontkenning maakt overal in Europa een prominent deel uit van het extreemrechtse gedachtengoed. China onderdrukt de islamitische Oeigoerse minderheid op meedogenloze wijze. Rusland mengt zich intussen zonder veel schroom in de Britse politiek. Dit alles in de keuze van Apache, onze selectie van wat je moet gelezen, gezien of gehoord hebben, uit binnen- en buitenlandse media.

Extreemrechtse klimaatontkenners

‘Het getuigt van menselijke arrogantie om te denken dat we iets te maken met de opwarming van het klimaat.’ Dat beweren wij voor alle duidelijkheid niet, maar wel Vox. De extreemrechtse Spaanse partij boekte recent een verkiezingsoverwinning, en laat zich steeds meer opmerken door het ontkennen van het feit van de door de mensheid veroorzaakte klimaatopwarming. Die klimaatontkenning lijkt zo steeds meer een bepalend kenmerk van Europees (en ander) extreemrechts, merkt The New Republic op, van Finland tot Spanje. Bovendien klinkt die extreemrechtse ontkenning steeds luider, als tegenreactie op de aandacht die bijvoorbeeld klimaatactiviste Greta Thunberg krijgt.

De zeer vocale weerstand tegen wat extreemrechts “klimaathysterie” pleegt te noemen, heeft ook tastbare gevolgen. De (extreem)rechtse coalitie die in Madrid het lokale bestuur in handen kreeg, schroefde onmiddellijk milieubeschermingen terug.

Santiago Abascal, leider van het Spaanse extreemrechtse Vox. (Foto: CC BY-SA 2.0 Contando Estrelas (Flickr))


Geen genade van China

Gelekte documenten tonen de keiharde onderdrukking en massale opsluiting van islamitische Oeigoeren door China. The New York Times legt bloot hoe de Chinese autoriteiten deze etnische minderheid in de regio Xinjiang meedogenloos aanpakt. Jongeren wiens ouders en familieleden in “heropvoedingskampen” worden opgesloten krijgen het onverholen dreigement dat eventueel protest er enkel voor zal zorgen dat hun ouders langer opgesloten zullen blijven. Volgens de krant worden zeker een miljoen etnische Oeigoeren, maar ook Kazakken vastgehouden in kampen en gevangenissen.

Dat dergelijke gevoelige documenten worden gelekt, wijst erop dat dit beleid ook intern op protest stuit.


Rusland mengt zich zonder veel schroom

Hoe probeerde Rusland de Britse politiek te beïnvloeden? Dat antwoord staat in een rapport van het Britse Comité I. De Britse premier Boris Johnson weigert dat rapport echter voorlopig vrij te geven. Johnson strijdt momenteel om de stem van de Britse kiezers, en het rapport zou die kiesstrijd wel eens in een voor hem niet zo gewenste richting kunnen duwen. Althans, dat is de hypothese. Zolang het rapport niet publiek is, is het koffiedik kijken. The Bureau of Investigative Journalism slaagde er wel in om een tipje van de sluier te lichten.

Uit getuigenissen met experten blijkt dat de Russen zich alvast gesterkt wisten door een gebrek aan reactie op hun (poging tot) beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen in 2016. Het zou Rusland aangezet hebben tot de kleinschalige gifgasaanval in Salisbury die het leven kostte aan één Britse vrouw. The Bureau probeert nu via juridische weg het rapport in handen te krijgen.


 

Auteur: Jan Walraven

Jan Walraven schrijft sinds 2015 voor Apache. Behalve journalist is hij ook redactiecoördinator bij Apache. Zijn boek, ‘De diefstal van de eeuw’, over privacy en de tentakels van technologie, verscheen in 2018 bij Van Halewyck.

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid