Bolivia: een nipte verkiezingsoverwinning met een coupstaartje

 Leestijd: 18 minuten

1

Zo gaat het wel vaker met media-aandacht: een uithoek van de wereld waar amper een (westerse) haan naar kraait wordt ineens tot wereldnieuws gebombardeerd. Dat gebeurt nu ook met Bolivia want alle ingrediënten voor een saillant ...

In het kort

Plots is Bolivia wereldnieuws, want er ligt een sappig verhaal voor het grijpen, zo lijkt het wel. Walter Lotens geeft de nodige duiding bij de gebeurtenissen in het Latijns-Amerikaanse land.

 

Het is niet voldoende om wat wit-zwart kleuren aan te brengen om het gebrek aan voorkennis te camoufleren en het Boliviaverhaal dan maar doorgegeven aan ‘de wereld’.  Zo komt generaliserende beeldvorming via de pers tot stand. Commentaren ter rechter-, maar ook ter linkerzijde zijn vaak ziek in dat bedje.

Nuanceringen op basis van voorkennis en niet alleen op basis van een ideologische positionering ontbreken vaak. Er is in Bolivia sprake van een staatsgreep, maar dat wil niet zeggen dat onder Evo Morales alles rozengeur en maneschijn was, maar om dat te illustreren is een schets van de achtergrond noodzakelijk.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid