S.M.A.K. op slot uit solidariteit met getroffen kunstenaars

14 november 2019 Steven Vanden Bussche
Het SMAK in Gent (Foto: Cristina Pastor)
Het SMAK in Gent (Foto: Cristina Pastor)

Wie vandaag het Gentse Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.) wil bezoeken, staat voor gesloten deuren. Aan die gesloten deuren hangt informatie uit over het waarom. Reservaties van groepen gaan wel nog door. De actie werd donderdagmorgen bij verrassing aangekondigd in een persbericht dat bewust uit één zin bestond.

“Onze actie is heel eenvoudig, maar ook heel duidelijk”, legt artistiek directeur Philippe Van Cauteren (S.M.A.K.) uit. “Het is ons in de eerste plaats te doen om solidariteit met jonge kunstenaars, omdat we een huis zijn dat hen tentoonstelt en we hopen dat in de toekomst te kunnen blijven doen. Maar ook om aan te duiden dat de besparingen zich vooral binnen de kunstensector situeren. Wij zijn een erfgoedinstelling (waar minder hard bespaard wordt, red.) en het is onverstandig om die twee tegenover elkaar te stellen."

Ecosysteem

'Dit is een ecosysteem waar iedereen op elkaar inwerkt. Zeker voor S.M.A.K. is die jonge generatie kunstenaars heel belangrijk'

Van Cauteren benadrukt dat de sector als geheel gevolgen draagt van het bijna halveren van projectsubidies, ondanks de eerder beperkte besparingen bij de huizen zelf. "Dit is een ecosysteem waar iedereen op elkaar inwerkt. Zeker voor S.M.A.K. is die jonge generatie kunstenaars heel belangrijk. Dankzij projecten kunnen ze vaak dingen doen die anders niet mogelijk zijn of die hen naar een andere fase brengen in hun artistiek denken. En dus op lange termijn binnen musea en collecties een plek krijgen.”

De actie gaat niet toevallig door op de dag dat de commissie Cultuur van het Vlaams Parlement over het besparingsvoornemen debatteert. “Er is een beleidsvraagstuk dat door de beleidsmakers moet worden beantwoord en besproken, maar het is wel aan ons om het belang van die middelen aan te tonen. In andere sectoren spreken we over investeren in jonge start-ups of kleine kmo’s. In de kunstensector worden dat subsidies genoemd. Terwijl het in wezen over hetzelfde gaat.”

Bij S.M.A.K. is men niet van plan om het bij die ene actie te laten. “We gaan met de leiding van het museum nadenken wat we verder gaan doen. We willen dat op een rustige en overwogen manier doen en met dezelfde eenvoud als vandaag.”

Publiek

'De situatie is zeer urgent. Deze beslissing heeft verstrekkende gevolgen. Alle grote kunstenaars zijn met projectsubsidies begonnen'

In Antwerpen zijn voorlopig nog geen acties gepland, maar het Antwerpse Museum van Hedendaagse Kunst (MUHKA) beraadt zich er wel over.

“We hebben niet op heel korte termijn gereageerd, om praktische redenen, maar zijn ons wel degelijk bewust van de situatie”, zegt communicatiemanager Els Verhaegen van het MUHKA. “We hebben begrip voor de reactie van onze collega’s. De situatie is zeer urgent. Deze beslissing heeft verstrekkende gevolgen. Alle grote kunstenaars zijn met projectsubsidies begonnen. Dit is een ideale voedingsbodem om te experimenteren en talent te laten groeien.”

De besparing in cultuurhuizen, die weliswaar beperkter is, zal niet alleen voor kunstenaars, maar ook voor het publiek voelbaar zijn. “Als de presentatieplaatsen ook moeten snoeien in het aanbod, dan wordt er twee keer gesneden in de sector", zegt Verhaegen.

"De besparingen bij ons zijn misschien wel minder, maar wel nog steeds fors. Wij bekijken nu hoe we de eindjes aan elkaar gaan knopen, want nu in november weten we dat we volgend jaar 250.000 euro moeten besparen. Niemand snijdt graag in het aanbod of de manier waarop bezoekers ontvangen worden. Maar je komt vroeg of laat op een bepaald niveau dat er aan kwaliteit wordt ingeboet, en niemand wil dat", besluit ze.

Dat erfgoedinstellingen anders moeten besparen dan andere cultuurhuizen, leidt op sommige plekken ook tot spanning over het al dan niet voeren van acties.

 

(Foto: Cristina Pastor)

LEES OOK
Samira Atillah / 15-01-2020

Brusselse jongeren kreunen onder Vlaamse besparingen

Het schrappen van middelen voor participatieprojecten heeft zijn weerslag op enkele Brusselse jongerenorganisaties. Experten wijzen op de nood aan structurele ondersteuning.
82300583_480612712651420_1468297706156851200_n
Steven Vanden Bussche, Karl van den Broeck / 26-12-2019

Organisaties die werken met kansengroepen verder drooggelegd

Een kurkdroge mail op kerstavond: Vlaanderen schrapt projectsubsidies voor organisaties die kwetsbare groepen via sport, cultuur of jeugd laten deelnemen aan het maatschappelijk…
alessandro-de-bellis-aAnhE1LnXG0-unsplash
Gilles Michiels / 05-12-2019

Onderbelicht en onderbetaald: de stille slachtoffers van de cultuurbesparingen

Hun verhalen hoor je zelden, maar zonder hun werk zijn theater, dans en livemuziek ondenkbaar. Van de lichtontwerper tot de tourmanager, dit zijn de stille slachtoffers van de…
silhouette-photo-of-people-beside-monitor-2952834