Herbekijk Café Apache #12 • Het verzet

Stef Arends
Radio Apache_verzet_V1

De nakomelingen van de mannen en vrouwen die zich weerden tegen de bezetting hebben vaak maar flarden van hun verhalen opgevangen. Veel bleef decennialang verzwegen, om het broze en soms opgelegde evenwicht in de gemeenschap na de oorlog te vrijwaren.

Tijdens dit Café Apache praat Apache-hoofdredacteur Karl van den Broeck over het verzet in Vlaanderen met Koen Aerts (UGent), die meewerkte aan de Canvas-reeks 'Kinderen van het verzet' en Chantal Kesteloot (ULB), verantwoordelijke publieksgeschiedenis bij CegeSoma/Rijksarchief.

Chantal Kesteloot is doctor in de geschiedenis (ULB) en verantwoordelijk publieksgeschiedenis bij CegeSoma/Rijkarchief. Haar voornaamste onderzoeksdomeinen hebben betrekking tot herinnering van beide wereldoorlogen en de geschiedenis van Brussel. Ze coördineert de website www.belgiumwwii.be

Koen Aerts is historicus aan de Universiteit Gent. Zijn doctoraatsonderzoek verscheen in 2014 onder de titel 'Repressie zonder maat of einde?'. Hij nam het initiatief voor de door het CegeSoma-Rijksarchief gerealiseerde referentiesite over de Tweede Wereldoorlog (www.belgiumwwii.be). Zijn werk lag aan de basis voor de Canvas-docureeks Kinderen van de collaboratie (2017) en hij werkte mee aan de vervolgreeks Kinderen van het verzet (2019).

LEES OOK
Redactie Apache / 05-05-2022

Welkom op de Dag van Apache!

De Dag van Apache is terug! Met onder meer Rebekka de Wit, Hind Fraihi en de film 'Flee'.
DAG VAN APACHE
Redactie Apache / 07-04-2022

Café Apache • Desinformatie en jongeren

Een debat over hoe nieuwe media de kijk van jongeren op de wereld beïnvloeden.
café apache desinformatie en jongeren
Redactie Apache / 07-10-2021

Grace Blakeley in Café Apache

Grace Blakeley over de toenemende macht van een kleine groep bedrijven.
Grace Blakeley