Onderwijsbesparingen nu al ten koste van arme gezinnen

 Leestijd: 3 minuten

1

Ouders draaien op voor de onderwijsbesparingen van de afgelopen 10 jaar. Dat zeggen verschillende middenveldorganisaties. De geplande besparingen van de Vlaamse Regering Jambon dreigen die situatie verder te verergeren. Een maximumfactuur in het secundair onderwijs zou ...

In het kort

Vorige week trok de Vlaamse Onderwijsraad aan de alarmbel over de aangekondigde besparingen in het lager en middelbaar onderwijs. In het programmadecreet voor 2020 werd voor verschillende onderwijssectoren een besparing van 6% doorgevoerd, en werd ook nog eens een deel van de financiering niet geïndexeerd.

Vakcentrale COC waarschuwde dat de factuur van de besparingen doorgerekend zou worden aan de ouders. Ook het Katholiek Onderwijs en het Gemeenschapsonderwijs gaven al aan wellicht genoodzaakt te worden om de de ouderfactuur verhogen.

Maar armere gezinnen zijn ook nu al de dupe van de onderwijsbesparingen van de afgelopen tien jaar. Dat blijkt uit onderzoek van SOS Schulden Op School en Kristelijke Arbeidersjongeren (KAJ). Zij pleiten voor een maximumfactuur in het middelbaar onderwijs, en een verhoging van de werkingsmiddelen in het basisonderwijs.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid