Lokale besturen vrezen budgettaire problemen door pensioenplan Bacquelaine


Verschillende steden en gemeenten vrezen dat een pensioenmaatregel van minister Daniel Bacquelaine (MR), die eind dit jaar ingaat, voor extra financiƫle tekorten zal zorgen. Bacquelaine wil gemeenten die een aanvullend pensioen toekennen aan hun contractuele medewerkers ...

In het kort

Lokale besturen kampen met een financieel tekort door sterk stijgende pensioenkosten. Door de vergrijzing en omdat er steeds minder ambtenaren vastbenoemd worden, kunnen steeds meer gemeenten de pensioenen van ambtenaren op rust niet meer financieren met de bijdragen van de werkende ambtenaren. Een studie van Belfius waarschuwde dit jaar dat de geldnood bij lokale besturen druk zet op de investeringsmogelijkheden. Gemeenten dreigen zo krap bij kas te komen te zitten, dat ze grote uitgaven niet meer zelf kunnen doen, of noodgedwongen moeten financieren met de verkoop van publieke gronden.

Een nieuwe maatregel om gemeenten te stimuleren richting betere arbeidsvoorwaarden voor hun contractuele ambtenaren, dreigt de situatie voor sommige gemeenten nog nijpender te maken.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden. Log in of registreer om dit artikel af te drukken.


Over dit artikel

BronApache [https://www.apache.be]
TitelLokale besturen vrezen budgettaire problemen door pensioenplan Bacquelaine
Auteur(s)Stef Arends
Permalinkhttps://www.apache.be/?p=105627
Gepubliceerd 05 november 2019 @ 12:40. Met update op 05 november 2019 @ 21:23
Opgevraagd28 november 2020 @ 22:23
Klik hier om te printen