Strijden voor waardigheid, van Santiago tot Beiroet


Een duurder metroticket. WhatsApp dat betalend werd. Brandstof die duurder wordt. Gebrek aan basisdiensten en toenemende corruptie. Santiago, Quito, Beiroet, Bagdad, Haïti, Hongkong, Algiers, Soedan, Zimbabwe, Iran, Belgrado, Praag… het zijn explosies van woede over alsmaar ...

In het kort

Op verschillende continenten komen mensen massaal op straat. Het zijn burgers die vinden dat ze geen menswaardig bestaan hebben en ook vinden dat hun regeerders daar onverschillig voor zijn.

Burgers die geen vrede meer nemen met de groeiende ongelijkheid en kwaad zijn over corruptie. Ze protesteren tegen duurdere voorzieningen, tegen sociale ongelijkheid die alleen maar is toegenomen sinds de financiële crisis van tien jaar geleden, tegen toenemende corruptie en tegen het gebrek aan daadkracht van regeringen in het klimaatvraagstuk.

Deze protesten vallen te verwachten in tijden van crisis. En net als zo vaak worden ze ook nu repressief neergeslagen. Politieke leiders doen er goed aan niet blind te blijven voor de signalen, willen ze hun geloofwaardigheid niet helemaal verliezen.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden. Log in of registreer om dit artikel af te drukken.


Over dit artikel

BronApache [https://www.apache.be]
TitelStrijden voor waardigheid, van Santiago tot Beiroet
Auteur(s)Freddy De Pauw
Permalinkhttps://www.apache.be/?p=105210
Gepubliceerd 28 oktober 2019 @ 11:27. Met update op 28 oktober 2019 @ 17:58
Opgevraagd05 augustus 2020 @ 04:45
Klik hier om te printen