Gent haalt 30 miljoen euro voor wonen uit verkoop landbouwgronden


De stad Gent zal ook de komende zes jaar landbouwgronden buiten de stadsgrenzen en buurgemeenten verkopen. In totaal moet dit 35 miljoen opbrengen. Het grootste deel daarvan, zowat dertig miljoen euro, zal worden gebruikt om extra ...

In het kort

De stad Gent zal ook de komende zes jaar landbouwgronden buiten de stadsgrenzen en buurgemeenten verkopen. In totaal moet dit 35 miljoen opbrengen. Het grootste deel daarvan, zowat dertig miljoen euro, zal worden gebruikt om extra woonbeleid te financieren.

Middenveldorganisaties vragen nochtans een moratorium op de verkoop tot er een duidelijke visie is op lange termijn. Het Gentse stadsbestuur wijst erop dat de pachtwetgeving hen weinig speelruimte laat.

Het Gentse stadsbestuur wil de komende zes jaar in totaal 630 miljoen euro investeren, waarvan ruim 90 miljoen euro in de bouw en renovatie van extra sociale huurwoningen, en om het aantal woningen te verdubbelen dat via sociale verhuurkantoren wordt verhuurd. Een derde van de middelen die daarvoor nodig zijn, zowat dertig miljoen euro, zal uit de verkoop van publieke gronden komen, zo is te horen bij zowel het kabinet van schepen Tine Heyse als bij het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf sogent.

Vorige legislatuur verkocht de stad Gent ruim 1.100 hectare (voornamelijk) landbouwgronden. Die verkopen brachten de stadskas ongeveer 60 miljoen euro op. Met dat geld werd sociaal beleid gefinancierd, waaronder de bouw van een nieuw woonzorgcentrum.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden. Log in of registreer om dit artikel af te drukken.


Over dit artikel

BronApache [https://www.apache.be]
TitelGent haalt 30 miljoen euro voor wonen uit verkoop landbouwgronden
Auteur(s)Steven Vanden Bussche
Permalinkhttps://www.apache.be/?p=104730
Gepubliceerd 23 oktober 2019 @ 11:47. Met update op 23 oktober 2019 @ 13:27
Opgevraagd27 mei 2020 @ 04:29
Klik hier om te printen