‘Extra middelen voor mensen met beperking zijn onvoldoende’

 Leestijd: 5 minuten

0

De wachtlijsten voor het persoonlijk budget dat mensen en kinderen met een beperking kunnen aanvragen, zijn al jaren ellenlang. Met dat budget kunnen ze zelf hun zorg en diensten inrichten en aankopen. De nieuwe Vlaamse regering belooft ...

In het kort

De wachtlijsten voor het persoonlijk budget dat mensen en kinderen met een beperking kunnen aanvragen, zijn al jaren ellenlang. Momenteel staan in Vlaanderen ongeveer 14.600 volwassenen op de wachtlijst voor een persoonsvolgend budget (PVB), waarmee ze zelf ondersteuning kunnen kiezen en betalen. 2.400 kinderen en jongeren wachten op een voorziening, en nog eens 1.580 kinderen en jongeren staan op de wachtlijst voor een persoonlijk-assistentiebudget (PAB), waarmee ouders de assistentie voor hun kind thuis of op school kunnen betalen.

Met zo’n persoonlijk of persoonsvolgend budget kunnen ze zelf hun zorg en diensten inrichten en aankopen. De nieuwe Vlaamse regering belooft extra middelen, maar die zijn volgens belangenorganisaties onvoldoende om de wachtlijsten weg te werken. “Als het huidige beleid bij het oude blijft, dan zullen de wachtlijsten alleen maar langer worden”, klinkt het.

Het huidige systeem werkt niet, zeggen verschillende organisaties. Er zijn wél meer middelen  beschikbaar wanneer mensen met een beperking kiezen voor een instelling, wat daardoor vaak de enige haalbare piste is. Dat staat haaks op het ondersteunen van inclusief wonen en inburgeren in de maatschappij.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid