Nick Davies: ‘De PR-industrie bepaalt vandaag wat nieuws is’

 Leestijd: 4 minuten

2

Exact tien jaar terug zette Apache – toen nog onder de naam De Werktitel – een eerste artikel online. Het was een interview met Nick Davies. Het boek ‘Flat Earth News’ van de Britse onderzoeksjournalist ...

In het kort

Exact tien jaar terug zette Apache – toen nog onder de naam De Werktitel – een eerste artikel online. Het was een interview met Nick Davies. Het boek ‘Flat Earth News’ van de Britse onderzoeksjournalistiek was een welgemikte fluim in het gezicht van het journalistengild.

Hoewel Davies in essentie de mediabedrijven aanviel in zijn boek – ‘journalisten zijn goede mensen die werken voor slechte bedrijven’ (…) ‘het is bijzonder moeilijk om goede dingen te doen in een zieke omgeving’ – lokte zijn boek vooral gecrispeerde reacties uit bij journalisten, werkzaam in de reguliere media.

Voor Apache was Davies’ boek net een reden om te starten met een journalistiek project waarbij de verkoopbaarheid van nieuws opnieuw ondergeschikt zou worden gemaakt aan journalistieke afwegingen. Of om het met de woorden van de Britse onderzoeksjournalist zelf te zeggen:

“Nieuws is een bijzonder goed om te verkopen. De meeste goederen worden afgestemd op wat de mensen graag willen, maar kranten zouden moeten zeggen: ‘Het kan ons geen lor schelen wat mensen willen lezen’. Onze job is om te zeggen wat ze zouden moeten lezen.”

Nu, tien jaar later, is Nick Davies met pensioen. Maar zelfs als rugzaktoerist die Zuid-Oost Azië doorkruist, houdt hij ongenadig de vinger aan de pols van het Westers medialandschap. Zijn kijk is er niet bepaald vrolijker op geworden. “Volgens mij zijn de zaken dramatisch verslechterd sinds de publicatie van Flat Earth News.”

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid