‘Klimaatarmoede is zoveel meer dan te weinig hebben’

 Leestijd: 9 minuten

0

Mensen in armoede dragen het minste bij tot de klimaatproblemen. Toch raken de genomen klimaatmaatregelen hen vaak het zwaarst. Voor Michel Debruyne, coördinator van Decenniumdoelen, spoort de aanpak van klimaatverandering samen met een krachtdadig sociaal plan. ...

In het kort

Mensen in armoede dragen het minste bij tot de klimaatproblemen. Toch raken de genomen klimaatmaatregelen hen vaak het zwaarst. Voor Michel Debruyne, coördinator van Decenniumdoelen, spoort de aanpak van klimaatverandering samen met een krachtdadig sociaal plan.

Armoedebeleid moet klimaat au sérieux nemen: het armoedebeleid kan de klimaatkloof ook dichten. Collectieve(re) vormen van maatregelen zijn nodig. Openbaar vervoer als antwoord op vervoersarmoede is er het beste voorbeeld van. Maar ook sociale huisvesting kan een hefboom zijn om zowel armoede als klimaat aan te pakken.

Debruyne houdt zijn pleidooi in ‘Klimaat en sociale rechtvaardigheid’, een verzameling van analyses en essays gepubliceerd door de progressieve denktank Minerva.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid