Draghi oververhit vastgoedmarkt en eist tegelijk afkoeling

 Leestijd: 4 minuten

11

Als ESRB-voorzitter waarschuwt Mario Draghi voor oververhitting op de Belgische vastgoedmarkt, maar als ECB-voorzitter duwt hij vastgoedprijzen net de hoogte in. Blaast de Europese Centrale Bank zelf de volgende vastgoedbel? Politiek econoom Hielke Van Doorslaer (UGent) ...

In het kort

Vorige week vroeg Mario Draghi aan België om extra maatregelen te nemen tegen oververhitting op onze vastgoedmarkt. Onze banken springen te soepel om met woonkredieten en de Belgische huizenprijzen zouden 15% overgewaardeerd zijn. Uit onderzoek van de UGent bleek in 2017 nog dat de woonbonus tot hogere hypotheekbedragen leidde, en dat vooral banken en verkopers daarvan profiteren. Die woonbonus wil de nieuwe Vlaamse regering van Jan Jambon afschaffen, raakte vandaag bekend.

Draghi vraagt als voorzitter van het Europees Comité voor Systeemrisico’s (ESRB) om het uitlenen van hypothecaire kredieten aan banden te leggen met wettelijk bindende maatregelen.

De gevaren van een vastgoedbubbel zijn sinds de kredietcrisis van 2008 onmiskenbaar, maar dat de vingertik net van Draghi komt is enigszins vreemd. Als voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) blaast hij vastgoedprijzen namelijk net aan door middel van lage rentes en Quantitative Easing (QE).

Volstaat het om risicovolle kredietgeving te beteugelen, of schort er iets aan de manier waarop de ECB onze economie probeert aan te zwengelen? Politiek econoom Hielke Van Doorslaer (UGent) legt uit dat het ECB-beleid eerder speculatie in aandelen- en huizenmarkten voedt dan investeringen in de reële economie.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid