Raad van State schiet lokale deals met bouwpromotoren af


De Raad van State maakt komaf met de courante praktijk van zogeheten voorakkoorden tussen gemeenten en bouwpromotoren. Die laatste gebruiken deze voorakkoorden om een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) ‘op maat’ door te duwen. Volgens het hoogste administratief ...

In het kort

De Raad van State maakt komaf met de courante praktijk van zogeheten voorakkoorden tussen gemeenten en bouwpromotoren. Die laatste gebruiken deze voorakkoorden om een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) ‘op maat’ door te duwen. Volgens het hoogste administratief rechtscollege kunnen lokale besturen na het sluiten van zo’n voorakkoord achteraf niet meer onpartijdig oordelen over het RUP.

In een recent arrest vernietigde de Raad van State een samenwerkingsovereenkomst die de gemeente Boechout en een private ontwikkelaar in 2014 afsloten om een voormalige kloostersite in een park opnieuw te bestemmen.

Het voorbeeld uit Boechout is absoluut geen uitzonderlijke manier van werken. Voorafgaandelijke deals tussen bedrijven en lokale besturen om een RUP of een wijziging van een RUP gedaan te krijgen, zijn een courante praktijk in Vlaanderen.

Denk maar aan het ‘postzegelrup’ voor de Van Thillotoren van DPG Media (die overigens ook de kosten voor de opmaak betaalt) aan het Centraal Station van Antwerpen, of de ontwikkelingen van Land Invest Group, onder meer aan de Slachthuissite in Antwerpen.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden. Log in of registreer om dit artikel af te drukken.


Over dit artikel

BronApache [https://www.apache.be]
TitelRaad van State schiet lokale deals met bouwpromotoren af
Auteur(s)Steven Vanden Bussche & Walter De Smedt
Permalinkhttps://www.apache.be/?p=102906
Gepubliceerd 01 oktober 2019 @ 12:04. Met update op 16 december 2019 @ 17:25
Opgevraagd04 juli 2020 @ 11:46
Klik hier om te printen