Raad van State schiet lokale deals met bouwpromotoren af

 Leestijd: 3 minuten

0

De Raad van State maakt komaf met de courante praktijk van zogeheten voorakkoorden tussen gemeenten en bouwpromotoren. Die laatste gebruiken deze voorakkoorden om een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) ‘op maat’ door te duwen. Volgens het hoogste administratief ...

In het kort

De Raad van State maakt komaf met de courante praktijk van zogeheten voorakkoorden tussen gemeenten en bouwpromotoren. Die laatste gebruiken deze voorakkoorden om een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) ‘op maat’ door te duwen. Volgens het hoogste administratief rechtscollege kunnen lokale besturen na het sluiten van zo’n voorakkoord achteraf niet meer onpartijdig oordelen over het RUP.

In een recent arrest vernietigde de Raad van State een samenwerkingsovereenkomst die de gemeente Boechout en een private ontwikkelaar in 2014 afsloten om een voormalige kloostersite in een park opnieuw te bestemmen.

Het voorbeeld uit Boechout is absoluut geen uitzonderlijke manier van werken. Voorafgaandelijke deals tussen bedrijven en lokale besturen om een RUP of een wijziging van een RUP gedaan te krijgen, zijn een courante praktijk in Vlaanderen.

Denk maar aan het ‘postzegelrup’ voor de Van Thillotoren van DPG Media (die overigens ook de kosten voor de opmaak betaalt) aan het Centraal Station van Antwerpen, of de ontwikkelingen van Land Invest Group, onder meer aan de Slachthuissite in Antwerpen.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid