Klokkenluider zaak-Reynders stapt naar federaal parket


Nicolas Ullens, de voormalige inspecteur van de Staatsveiligheid die zware beschuldigingen uitte over corruptie aan het adres van Didier Reynders (MR) en diens rechterhand Jean-Claude Fontinoy, stapt naar het federaal parket. De klacht: doodsbedreigingen door de ...

In het kort

Nicolas Ullens, de voormalige inspecteur van de Staatsveiligheid die zware beschuldigingen uitte over corruptie aan het adres van Didier Reynders (MR) en diens rechterhand Jean-Claude Fontinoy stapt naar het federaal parket. De klacht: doodsbedreigingen door de chef enquêtedienst van het Comité I en belaging binnen de Staatsveiligheid door vertrouwelingen van Didier Reynders. Het gaat om misdrijven waarvan Ullens het slachtoffer zou zijn geweest toen hij onderzoek voerde in corruptiezaken waarbij de namen van Reynders en Fontinoy telkens weer opdoken.

Afgelopen vrijdag (27/09) besliste het Brussels parket om een lopend opsporingsonderzoek tegen Didier Reynders en Jean-Claude Fontinoy te seponeren. Dat onderzoek kwam er nadat een voormalig inspecteur van de Staatsveiligheid, Nicolas Ullens de Schooten begin april naar de federale politie was gestapt met aantijgingen van verregaande corruptie tegen Reynders en Fontinoy.

De timing van de beslissing van het Brussels parket om te seponeren is opvallend. Woensdag (02/10) wordt Didier Reynders, als kandidaat EU-commissaris voor Justitie, door het Europees Parlement op het rooster gelegd. Een hangend opsporingsonderzoek kan Reynders daarbij missen als kiespijn.

Of het hele verhaal daarmee definitief van de baan is, is echter allesbehalve zeker. De advocaat van Nicolas Ullens, Alexis De Swaef bevestigt aan Apache dat hij namens zijn cliënt klacht neerlegt bij het federaal parket. Die klacht draait om verregaande intimidatie, zowel binnen de Staatsveiligheid als door het Comité I.

Bovendien komen er ook nieuwe getuigenissen boven water.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden. Log in of registreer om dit artikel af te drukken.


Over dit artikel

BronApache [https://www.apache.be]
TitelKlokkenluider zaak-Reynders stapt naar federaal parket
Auteur(s)Tom Cochez
Permalinkhttps://www.apache.be/?p=102808
Gepubliceerd 30 september 2019 @ 09:05. Met update op 30 september 2019 @ 09:30
Opgevraagd14 juli 2020 @ 19:32
Klik hier om te printen