Een mirakelburger, een Oekraïens trollenleger, en hardnekkige Roundup


Kan een hamburger de wereld redden? Hoe gaat een Oekraïens trollenleger te werk? En waarom blijven Amerikaanse boeren het gevaarlijke Roundup gebruiken? Dit alles in de keuze van Apache, onze selectie van wat je moet gelezen, gezien of gehoord hebben, uit binnen- en buitenlandse media.

Met een onmogelijke burger de wereld redden

‘Legale economische sabotage’. Zo omschrijft oprichter en CEO van Impossible Foods Pat Brown in The New Yorker wat hij met zijn acht jaar oude bedrijf doet. Om iets preciezer te zijn: Brown ontwikkelde een veganistische burger die ruikt en smaakt als was het een sappig, volledig uit rundvlees opgetrokken exemplaar. Daarvoor gebruikt Brown, zelf emeritus-professor biochemie, baanbrekende gentechnologie. Het magisch bestanddeel is de molecule met de ietwat grijze naam HEME, dat het bedrijf kweekt in tanken vol genetisch gemodificeerde gist. Voor de rest bestaat de burger compleet uit andere plantaardige bestanddelen.

Het doel van Brown is vrij ambitieus, om niet te zeggen utopisch: tegen 2035 wil hij de volledige vee- en vishouderij overbodig maken. Dat is volgens hem nodig om zijn belangrijkste streven te bewerkstelligen: de klimaatopwarming tegenhouden. Of zijn aanpak de juiste blijkt, valt nog te bezien. Er zijn bovendien kapers op de kust.


Oekraïense trollenfabriek

De Oekraïense president Volodimir Zelenski beheerst momenteel om heel andere redenen het nieuws dan het gebruik van internettrollen. Toch vestigen we er graag de aandacht op. OCCRP ging namelijk undercover in zo’n Oekraïense ‘trollenfabriek’, waar via sociale media op compleet fictieve wijze aan agenda-setting wordt gedaan. Via geautomatiseerde accounts of bots, maar ook echte mensen die een rist aan fictieve accounts beheren, worden op onder meer Facebook thema’s, opinies en zelfs politieke kandidaten gepusht. Het beïnvloeden van de online publieke opinie is een lucratieve business.

Niet enkel Zelenski maakt gebruik van deze perfide technieken, ook zijn politieke tegenstanders, en politici die zich publiekelijk hebben uitgesproken tegen het gebruik van trollen, bleken klant te zijn.


Roundup gaat niet weg

Terwijl verschillende Amerikaanse rechtbanken miljoenenboetes opleggen aan Monsanto omdat glyfosaat, het hoofdbestanddeel van de onkruidverdelger Roundup, kanker zou veroorzaken, kocht de Duitse chemiereus Bayer vorig jaar toch Monsanto op voor meer dan 60 miljard dollar. Hoewel er wellicht nog miljoenenboetes zullen volgen. Bayer blijft ervan overtuigd dat Roundup voldoende geld in het laatje zal brengen, schrijft The New York Times. Amerikaanse boeren blijven namelijk overtuigd van het nut en de doeltreffendheid van de pesticide.

Dat het bewijs dat ze hun gezondheid op het spel zetten zich ondertussen opstapelt, kan hen weinig schelen. Roundup doet hun bedrijf beter draaien. En maakt de aandeelhouders van Bayer ondertussen blij.


 


Over dit artikel

BronApache [https://www.apache.be]
TitelEen mirakelburger, een Oekraïens trollenleger, en hardnekkige Roundup
Auteur(s)Jan Walraven
Permalinkhttps://www.apache.be/?p=102678
Gepubliceerd 28 september 2019 @ 08:21. Met update op 28 september 2019 @ 08:23
Opgevraagd12 augustus 2020 @ 03:40
Klik hier om te printen