Gemeentescholen in het uitstalraam

 Leestijd: 3 minuten

0

Verschillende gemeenten bekijken of ze hun kleuter- en basisscholen kunnen overhevelen naar een overkoepelend net, zoals het gemeenschapsonderwijs GO!. Volgens specialisten is dat niet altijd verstandig. Onderwijsexpert bij Open Vld Jo De Ro meent dat flankerend ...

In het kort

Verschillende gemeenten bekijken of ze hun kleuter- en basisscholen kunnen overhevelen naar een overkoepelend net zoals het gemeenschapsonderwijs GO!.

Momenteel bekijken onder meer Ternat en Sint-Katelijne-Waver of er mogelijkheden zijn het gemeentelijk onderwijs over te dragen. Niets is echter al beslist. “Het financiële is maar een van de vele parameters die we bekijken, het gaat veel verder”, zegt Ternats schepen van Onderwijs Christiane Servranckx (CD&V). “Sinds het begin van deze legislatuur beraden we ons of het inrichten van onderwijs nog een gemeentelijke kerntaak is.”

Jo De Ro, schepen van Onderwijs in Vilvoorde voor Open Vld en eveneens ondervoorzitter van het OVSG (de onderwijspoot van het VVSG) wuift dat argument weg. “Gemeenten zijn ook geen specialist in rioleringswerken, afvalophaling of cultuur, toch managen ze het zelf met externe partners. Een school is niet anders”, stelt hij.

De Ro meent dat er weinig creatief wordt nagedacht over onderwijs. “Buurgemeenten die elk een kleine basisschool hebben kunnen zich perfect verenigen onder een koepelwerking.”

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid