België sluit Eritreeërs op nadat ze asiel aanvragen


België sluit Palestijnse en Eritrese mensen op de vlucht op zodra zij asiel aanvragen. Dat melden opvanggezinnen en mensenrechtenadvocaten, en wordt bevestigd door de Dienst Vreemdelingenzaken.

In het kort

België sluit Palestijnse en Eritrese mensen op de vlucht op zodra zij asiel aanvragen. Dat melden activisten en mensenrechtenadvocaten, en wordt bevestigd door de Dienst Vreemdelingenzaken.

“Sommige vreemdelingen die in België asiel aanvragen, worden in gesloten centra gehouden in afwachting van hun terugkeer naar een ander EU-land dat verantwoordelijk is voor de behandeling van hun aanvraag”, laat woordvoerder Dominique Ernould aan Apache weten. “Dit is het geval voor Eritreeërs, Palestijnen en asielzoekers van andere nationaliteiten.”

Niet alle asielzoekers worden opgesloten. “Het aantal plaatsen in de gesloten centra is beperkt”, verklaart woordvoerder Ernould.

Vooral voor Eritrese asielzoekers kunnen uitwijzingen via de Dublinprocedure gevaarlijk zijn. Verschillende Eritrese asielzoekers werden al vanuit ons land naar Zwitserland gestuurd, en lopen daar het risico op gedwongen terugkeer naar Eritrea.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden. Log in of registreer om dit artikel af te drukken.


Over dit artikel

BronApache [https://www.apache.be]
TitelBelgië sluit Eritreeërs op nadat ze asiel aanvragen
Auteur(s)Stef Arends
Permalinkhttps://www.apache.be/?p=102193
Gepubliceerd 23 september 2019 @ 11:55
Opgevraagd03 juli 2020 @ 16:06
Klik hier om te printen