Verlangen naar het ‘Empire’: Hongkong en Brexit

 Leestijd: 6 minuten

3

President Donald Trump werd beroemd en berucht met zijn slogan ‘Make America Great Again’. Xi Jinpings ‘Grote verjonging van de Chinese natie’ betekent zoveel als ‘Make China Great Again’. Later volgde ‘Make Britain Great Again’ en ...

In het kort

Make America Great Again – Make China Great Again – Make Britain Great Again: het populisme dat in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en de rest van Europa oprukt en tweespalt zaait in de maatschappij van talloze landen bestaat even goed in China.

De brandhaarden Hongkong en Brexit zijn symptomatisch voor en het gevolg van simplistische populistische retoriek. In China zit die verpakt in top-down propaganda opgelegd in de autoritaire Eenpartijstaat, in het Westen in de retoriek van democratisch verkozen figuren. De methodes die worden gebruikt om terug Great te worden verschillen sterk, maar de retoriek is gelijkaardig, gebaseerd op nationalistische verzinsels en een vals romantisch geloof dat er zoiets bestaat als pure identiteit en de mogelijkheid om terug te keren naar een groots verleden.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid