Vooral studenten, vluchtelingen en alleenstaanden doen beroep op leefloon

 Leestijd: 3 minuten

1

In 2018 ontvingen gemiddeld 144.388 mensen maandelijks een leefloon. Dat zijn er 4.251, of 3% meer dan het jaar daarvoor. Het merendeel van de leefloners zijn Belgen. Gemiddeld deden maandelijks 21.664 studenten en 19.587 erkende vluchtelingen ...

In het kort

In 2018 ontvingen gemiddeld 144.388 mensen maandelijks een leefloon. Dat zijn er 4251, of 3% meer dan het jaar daarvoor. Het merendeel van de leefloners zijn Belgen. 21.664 studenten en 19.587 erkende vluchtelingen. Deden vorig jaar een beroep op een leefloon. Ook een aanzienlijk aantal alleenstaanden moet rondkomen met een leefloon. Dat blijkt uit cijfers die Apache inkeek van de POD Maatschappelijke Integratie.

De politieke en maatschappelijke discussies over leeflonen laaien regelmatig op. Het idee leeft dat vooral vluchtelingen of ‘vreemdelingen’ zich beroepen op het recht op een leefloon.  Apache kon de meest recente cijfers over de leefloonontvangers inkijken zoals die berekend werden door de POD Maatschappelijke Integratie in juli 2019. Voorzitter Alexandre Lesiw geeft extra duiding.

De politieke en maatschappelijke discussies over leeflonen laaien regelmatig op. Vaak wordt er gewezen naar bepaalde groepen zoals vluchtelingen of vreemdelingen als het gaat over het recht op leefloon. Apache kon de meest recente cijfers over al de begunstigden inkijken en publiceert de correcte cijfers, zoals die berekend werden door het POD Maatschappelijke Integratie in juli 2019. Voorzitter Alexandre Lesiw geeft extra duiding.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid