Nog duurdere CEO geen garantie op sneller internet

 Leestijd: 4 minuten

2

Wat is er beter voor Proximus: een nog duurdere CEO of loonopslag voor de modale werknemer? Volgens experts slaat Proximusvoorzitter Stefaan De Clerck de bal mis met zijn pleidooi voor het eerste.

In het kort

Het loonplafond voor CEO’s van overheidsbedrijven is een handicap bij de zoektocht naar de opvolger van Proximus-topvrouw Dominique Leroy. Dat stelde voormalig CD&V-kopstuk en huidig Proximusvoorzitter Stefaan De Clerck in De Zevende Dag. Wat is dan wel aanvaardbaar? En motiveer je iemand met een hoog loon echt met een nog hoger loon?

Olivier Pintelon, lid van de progressieve denktank Minerva, valt in de discussie over het loonplafond de dubbele moraal op. “Voor de top en de hoge lonen gaat men ervan uit dat extra loon een motivator is, maar voor de basis lijkt die redenering niet op te gaan. Terwijl het net omgekeerd blijkt te zijn: hoe hoger het loon hoe minder een loonsverhoging motiverend werkt.”

“Theoretisch gezien heeft De Clerck een punt”, stelt arbeidseconoom Stijn Baert (UGent). “Als je iemand beter betaalt, kan je in principe betere kandidaten aantrekken die voor meer toegevoegde waarde zorgen. De vraag is wel: zal het bijkomende nut evenredig zijn met dat extra loon? En als je iemand drie keer meer betaalt, is de toegevoegde waarde dan ook drie keer groter? Het is mogelijk dat die duurdere CEO het extra loon terugverdient, maar daar heb je geen garantie op.”

Zowel Baert als Pintelon vinden het loonplafond zoals het nu bestaat te verantwoorden. “Overheidsbedrijven als Proximus streven niet louter winstmaximalisatie na, maar een aantal andere maatschappelijke doelen. Dan kan je wel een politieke beslissing verantwoorden om een loonplafond in te stellen”, meent Baert.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid