Met valse romantiek en Hollandse rekenkunde bouw je geen warm Vlaanderen

 Leestijd: 10 minuten

8

De startnota die Bart De Wever voorlegde aan CD&V en Open Vld met het oog op de vorming van een nieuwe Vlaamse regering is een erg sluw document. Het zal ongetwijfeld de middenklasse met een ...

In het kort

De startnota die Bart De Wever voorlegde aan CD&V en Open Vld met het oog op de vorming van een nieuwe Vlaamse regering is een erg sluw document. Het zal ongetwijfeld de middenklasse met een echte Vlaamse stamboom kunnen bekoren, maar de sociale en ecologische uitdagingen van vandaag worden wel uit de weg gegaan. De Wever cijfert de problemen liever weg en kiest voor electoraal gewin in plaats van een inclusief Vlaanderen.

Wie tijd neemt om met de fijne kam door deze merkwaardige tekst te gaan, stuit al snel op een paar valkuilen. Het Vlaanderen dat Bart De Wever wil, hunkert naar een romantisch verleden waarin er meer homogeniteit was (is dat ooit zo geweest?), dat ons onderwijs performanter was, dat de sociale zekerheid niet door nieuwkomers werd geplunderd en dat lastige burgers zich niet bemoeiden met het beleid van de overheid.

Maar de belangrijkste vaststelling is dat het Vlaanderen van De Wever vooral de middenklasse pleziert.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid