Vlaams Belang gaf bijna miljoen euro uit aan sociale mediacampagne

 Leestijd: 3 minuten

0

Vlaams Belang gaf minstens 1,7 miljoen euro uit aan de verkiezingscampagne, waarvan meer dan 925.000 euro aan sociale media. Behalve Facebook-advertenties en filmpjes op sociale media, zette de partij ook in op aloude verkiezingsfolders. Het was ...

In het kort

Vlaams Belang gaf minstens 1,7 miljoen euro uit aan de verkiezingscampagne, waarvan meer dan 925.000 euro aan online propaganda. Behalve Facebook-advertenties en filmpjes op sociale media, zette de partij ook nog steeds in op aloude verkiezingsfolders. Het was dus met een mix van oud en nieuw dat Vlaams Belang de Vlaamse kiezer inpakte. Dat leert een analyse van de aangiften van verkiezingsuitgaven.

Sinds afgelopen vrijdag liggen de aangiften van de verschillende politieke partijen in verband met de verkiezingsuitgaven ter inzage op de burgerlijke griffies. De aangiften gebeuren nog steeds niet digitaal. Dat levert een papieren rompslomp op waarin ook de politieke partijen zelf duidelijk niet altijd even klaar zien. Sommige partijen vullen bepaalde kolommen niet in, andere dan weer wel.

Het is ook niet altijd duidelijk op wat bepaalde kosten precies betrekking hebben. Vooral het vak ‘totale kostprijs gemeenschappelijke campagne’ levert problemen op. Sommige partijen vullen daarbij de bedragen in voor de volledige partijcampagne over heel Vlaanderen, andere geven enkel de uitgaven voor de Antwerpse kieskring, nog anderen vullen helemaal niets in. PVDA-kandidaten vullen dan weer helemaal niets in omdat ze aangeven geen individuele campagnes te voeren.

Vlaams Belang blijkt de beste leerling van de klas. In de aangifte van Kamerlid en voorzitter Tom Van Grieken zit een gedetailleerd overzicht van de uitgaven voor “gemeenschappelijke propaganda” die niet enkel inzicht geven in de Antwerpse campagne, maar voor die in heel Vlaanderen.

Zo gaf Vlaams Belang 31.837,53 euro voor filmpjes op sociale media en 894.111,07 euro aan Facebookadvertenties in heel Vlaanderen en Brussel. In totaal stelde Vlaams Belang iets meer dan 1,7 miljoen euro als gemeenschappelijke pot ter beschikking van hun kandidaten. In dat bedrag zitten de uitgaven voor zowel de Europese, federale als Vlaamse verkiezingen vervat.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid