Tsjernobyl: belevingstoerisme in de kernreactor

 Leestijd: 6 minuten

1

Eind april 1986. De directeur van het Sint-Martinuscollege stormde van klas tot klas. Nerveus, bezorgd en midden in de les Frans vertelde hij over ‘Tsjernobyl’, ‘ontploffing’, ‘radioactief’ en ‘geen groenten eten uit eigen tuin’. Wisten wij ...

In het kort

In Tsjernobyl in het huidige Oekraïne, ontplofte in 1986 een kernreactor. De bevolking werd niet lang daarna in allerijl geëvacueerd, het stadje achtergelaten in de staat waarin het zich bevond, als bevroren in de tijd. Maar toen kwamen de dieven, krakers en vandalen. Nog later en tot op vandaag ontwikkelt zich op de site een bloeiende toeristische handel. Je kan er T-shirts en koffiemokken kopen en rondleidingen doen in de ontplofte reactor waarvoor je ook nog eens een certificaat krijgt.
Is het niet meer dan platte commercie? Of mogen we spreken van ‘belevingstoerisme’? Erik Van Eycken maakte een vierdelige reeks over Tsjernobyl, of: wat HBO over het hoofd zag.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid