Ineos wil 55 hectare bos kappen voor nieuwe fabrieken

 Leestijd: 4 minuten

2

Petrochemiereus Ineos heeft een vergunning aangevraagd “voor het uitvoeren van voorbereidende werken” voor het geplande Project One in de Antwerpse Haven. Daarbij zal 55 hectare bos gekapt worden. Ineos belooft in samenwerking met onder meer Natuurpunt ...

In het kort

Petrochemiereus Ineos heeft een vergunning aangevraagd “voor het uitvoeren van voorbereidende werken” waarbij 55 hectare bos gekapt zal worden. Ineos belooft in samenwerking met onder meer Natuurpunt 55 hectare te compenseren, dat is 7 hectare meer dan juridisch nodig.

De terreinen in de Antwerpse Haven waar Ineos Project One wil neerpoten, liggen momenteel braak. Om de PDH-unit (propaandehydrogenatie) en de ethaankraker te kunnen bouwen, moet Ineos eerst “voorbereidende werken” uitvoeren, waaronder het rooien van 55 hectare bomen.

Om de bomen te mogen kappen vraagt Ineos een aparte omgevingsvergunning aan. Na dit rapport komt er een afzonderlijke milieustudie voor de PDH-unit en vervolgens één voor de ethaankraker.

Thomas Goorden van actiegroep StRaten-generaal is niet te spreken over dit “saucissoneren” van de vergunningsaanvraag. “Ineos heeft nog geen enkele zekerheid dat het zijn gecontesteerde installaties zal mogen bouwen, maar wil wel al het bos kappen. Terwijl de echte milieustudies nog moeten komen. Veel te voorbarig”, vindt Goorden.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid