Geen lone wolves, wel een internationale extreemrechtse terreurbeweging

 Leestijd: 5 minuten

2

De dader van de dodelijke aanslag in El Paso handelde dan wel alleen, een ‘lone wolf’ is hij bezwaarlijk te noemen. Daarvoor lijken zowel zijn daad als de verantwoording ervoor te veel op die van eerdere, ...

In het kort

De dader van de dodelijke aanslag in El Paso handelde dan wel alleen, een ‘lone wolf’ is hij bezwaarlijk te noemen. Daarvoor lijken zowel zijn daad als de verantwoording ervoor te veel op die van eerdere, extreemrechtse, xenofobe aanslagen en daders. Die terreurdaden zijn bedoeld om anderen te ‘inspireren’ en tot actie aan te manen. De individuele daders behoren tot een online gemeenschap, en vormen zo een internationale extreemrechtse terreurbeweging.

De samenzweringstheorieën waarop ze zich beroepen, zoals die van de “omvolking” vinden ook in Vlaanderen weerklank bij onder meer Vlaams Belang en Schild & Vrienden.

The New York Times schrijft na de aanslagen van het voorbije weekend dat de VS met een ‘white nationalist terrorist problem’ kampt. Die analyse mag dan al steek houden, het probleem beperkt zich niet tot de VS alleen. Het is een probleem in het hele, klassieke “Westen”, van de VS over Europa tot Australië en Nieuw-Zeeland.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid