België weigert witwasconstructies KBC tijdens apartheid te onderzoeken


Vorig jaar dienden twee Zuid-Afrikaanse ngo’s klacht in tegen KBC Groep. Die bank voerde grootschalige witwasoperaties uit ten tijde van het apartheidsregime, en zorgde daarmee dat een internationaal wapenembargo decennialang kon worden omzeild. Het OESO-contactpunt voor ethisch ...

In het kort

Vorig jaar dienden twee Zuid-Afrikaanse ngo’s klacht in tegen KBC Groep. Die bank voerde grootschalige witwasoperaties uit ten tijde van het apartheidsregime, en zorgde daarmee dat een internationaal wapenembargo decennialang kon worden omzeild.

Het Nationaal Contactpunt van de OESO heeft de wettelijke taak om toe te zien op de naleving van de ethische richtlijnen voor multinationale ondernemingen. Zo moeten die ondernemingen de internationaal erkende mensenrechten respecteren, en is het in strijd met de richtlijnen om criminele regimes te ondersteunen of illegale wapenhandel te faciliteren.

Het contactpunt weigert echter om de klacht van de ngo’s inhoudelijk te onderzoeken. De argumentatie daarvoor is op zijn minst opmerkelijk te noemen.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden. Log in of registreer om dit artikel af te drukken.


Over dit artikel

BronApache [https://www.apache.be]
TitelBelgië weigert witwasconstructies KBC tijdens apartheid te onderzoeken
Auteur(s)Stef Arends
Permalinkhttps://www.apache.be/?p=100200
Gepubliceerd 06 augustus 2019 @ 09:02. Met update op 06 augustus 2019 @ 22:43
Opgevraagd07 juli 2020 @ 13:53
Klik hier om te printen