België weigert witwasconstructies KBC tijdens apartheid te onderzoeken

 Leestijd: 5 minuten

3

Vorig jaar dienden twee Zuid-Afrikaanse ngo’s klacht in tegen KBC Groep. Die bank voerde grootschalige witwasoperaties uit ten tijde van het apartheidsregime, en zorgde daarmee dat een internationaal wapenembargo decennialang kon worden omzeild. Het OESO-contactpunt voor ethisch ...

In het kort

Vorig jaar dienden twee Zuid-Afrikaanse ngo’s klacht in tegen KBC Groep. Die bank voerde grootschalige witwasoperaties uit ten tijde van het apartheidsregime, en zorgde daarmee dat een internationaal wapenembargo decennialang kon worden omzeild.

Het Nationaal Contactpunt van de OESO heeft de wettelijke taak om toe te zien op de naleving van de ethische richtlijnen voor multinationale ondernemingen. Zo moeten die ondernemingen de internationaal erkende mensenrechten respecteren, en is het in strijd met de richtlijnen om criminele regimes te ondersteunen of illegale wapenhandel te faciliteren.

Het contactpunt weigert echter om de klacht van de ngo’s inhoudelijk te onderzoeken. De argumentatie daarvoor is op zijn minst opmerkelijk te noemen.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid