Waalse watertransfers lessen Vlaamse dorst

 Leestijd: 3 minuten

0

Om Vlaamse gezinnen van water te voorzien rekenen Vlaamse watermaatschappijen ook op zogeheten ‘drinkwatertransfers’ uit Brussel en Wallonië. In 2017 kochten ze samen meer dan een vijfde van al het geleverde drinkwater buiten Vlaanderen. De aanvoer ...

In het kort

Om Vlaamse gezinnen van water te voorzien rekenen Vlaamse watermaatschappijen ook op zogeheten ‘drinkwatertransfers’ uit Brussel en Wallonië. In 2017 kochten ze samen meer dan een vijfde van al het geleverde drinkwater buiten Vlaanderen.

De aanvoer van drinkwater van buiten Vlaanderen blijft de komende jaren belangrijk. Om de watertoevoer te kunnen blijven garanderen, focussen watermaatschappijen op onderlinge samenwerking en de verdere uitbouw van eigen productie.

In 2017 leverden de verschillende watermaatschappijen 350,5 miljoen kubieke meter drinkwater aan huishoudens en bedrijven. De hoofdmoot winnen ze zelf in Vlaanderen of daarbuiten, of kopen ze bij elkaar. 75 miljoen kubieke meter drinkwater werd evenwel aangekocht bij niet-Vlaamse waterbedrijven, vooral van de Brusselse intercommunale Vivaqua (44,7 miljoen) en van de Waalse SWDE (27,2 miljoen).

Het Brussels water van Vivaqua is in werkelijkheid voor het grootste deel evenzeer Waals water. De intercommunale wint water uit verscheidene bronnen, verspreid over het Waals Gewest, en een deel ook in de buurt van Brussel. Het Waals water komt onder meer uit de Maas, of zoals in de buurt van Namen: uit een oude pyrietmijn (ijzererts).

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid