Grote bouwwerven zuigen Antwerpen droog

 Leestijd: 2 minuten

3

Het is bloedheet en het Vlaamse grondwaterpeil staat historisch laag. Vijvers drogen op en bomen sterven omdat hun wortels niet diep genoeg reiken om water te vinden. Terwijl we flirten met de magische grens van 40 ...

In het kort

Het is bloedheet en het Vlaamse grondwaterpeil staat historisch laag. Vijvers drogen op en bomen sterven omdat hun wortels niet diep genoeg reiken om water te vinden. Terwijl we flirten met de magische grens van 40 °C en de droogtecommissie ‘code oranje’ afkondigt, stroomde de voorbije negen maanden in Antwerpen 2,5 miljard liter grondwater gewoon weg via rioleringen. Het gaat om grondwater dat werd opgepompt bij bouwwerken en dat – ondanks de wettelijke verplichting ter zake – niet opnieuw in de grond werd geïnjecteerd.

Gemeentraadslid Joris Giebens (Groen) voert al langer strijd tegen de gigantische waterverspilling. Vorig jaar stelde hij in de gemeenteraad een vraag aan de (toen) bevoegde schepen Ludo Van Campenhout (N-VA) over de zogenaamde ‘retourbemaling’. De Antwerpse bouwcode verplicht bouwfirma’s om het opgepompte grondwater opnieuw in de grond te injecteren, maar het gemeentebestuur geeft bouwfirma’s om de haverklap uitzonderingen op de eigen regels. “Te moeilijk om te organiseren”, klinkt het. Het gevolg van die houding is echter dat kostbaar grondwater afgevoerd wordt en het grondwaterpeil verder zakt.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid