Chemiereus Ineos in Antwerpen: schaliegasimperium vs. klimaat


Het protest tegen de miljardeninvestering van petrochemiereus Ineos in de haven van Antwerpen wakkert aan. Actievoerders viseren zowel de output – grondstoffen voor de plasticindustrie – als de input van de fabriek: schaliegas. Wil de overheid ...

In het kort

Het protest tegen de miljardeninvestering van petrochemiereus Ineos in de haven van Antwerpen wakkert aan. Actievoerders viseren zowel de output – grondstoffen voor de plasticindustrie – als de input van de fabriek: schaliegas. Wil de overheid de volledige milieu-impact van de nieuwe fabriek in rekening brengen, dan zal ze verder moeten kijken dan de Vlaamse neus lang is.

Petrochemische reus Ineos wil in een nieuwe Antwerpse vestiging schaliegas verwerken tot grondstoffen voor de plasticindustrie. Voor dit zogenaamde Project One heeft het bedrijf 3 miljard euro veil. De overeenkomst tussen Ineos en de Haven werd in januari ondertekend, maar vooraleer de nieuwe ethaankraker en PDH-fabriek effectief op volle toeren zullen draaien moet de chemiereus het klassieke vergunningsproces doorlopen.

Tussen investeringsbelofte en effectieve ontwikkeling staat onder meer nog een inschatting van de milieueffecten van de nieuwe installaties. Die zijn niet min.

Ineos heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een onmisbare schakel in het productieproces van plastic, waar fossiele brandstoffen het basisbestanddeel van vormen. Van wieg tot kist, bij de productie van plastic zijn aardgas en olie de rode draad. Ze zijn tegelijk de levensader van Ineos.

Wat is de impact op mens en milieu van dat productieproces, en hoe groot is die impact?

In twee delen zoekt Apache antwoorden op die vragen. In het eerste deel beginnen we – vanzelfsprekend – bij het begin: schaliegas.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden. Log in of registreer om dit artikel af te drukken.


Over dit artikel

BronApache [https://www.apache.be]
TitelChemiereus Ineos in Antwerpen: schaliegasimperium vs. klimaat
Auteur(s)Jan Walraven
Permalinkhttps://www.apache.be/?p=99113
Gepubliceerd 17 juli 2019 @ 08:45. Met update op 19 september 2019 @ 16:13
Opgevraagd31 mei 2020 @ 16:44
Klik hier om te printen